По нашия край не е прието да се комбинира ориз с картофи.Но явно в други краища на страната ни това е обичайно.Тази рецепта съм записала от пресата, лесна е, бърза и изглежда много красиво.Можете да сервирате тази бърза гарнитура дори когато очаквате гости и нямате много време за приготвяне на храната.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. ориз
2 с.л. с връх перлен ечемик
2 с.л. с връх перлен ечемик
1 голяма глава кромид лук
1 малко бурканче консервирани домати или пюре от пиперки / по желание /
1 малко бурканче консервирани цели гъби или пресни 200 грама
картофи средна големина 5 - 6 броя
1 с.л.. сол
вода 4 ч.ч. / или 3 ч.ч. ако се приготвя без домати /
червен пипер 1 ч.л. / по желание /
1 връзка магадноз
1 връзка магадноз
растителна мазнина - 1 кафена чашка
Нарежете лука и магданоза на ситно, измийте и обелете картофите .Измийте ориза в няколко води и го отцедете през цедка.Можете да използвате и пресни домати ако имате възможност, нарязани.Ако използвате пресни гъби ги варете 5 минути в подсолена на вкус вода с лимонов сок.
Задушете лука в мазнина и малко вода.Добавете магданоз, сол, домати и когато сместа заври към нея добавете ориза и перления ечемик.Варете 5 минути ..Долейте с гореща вода и снемете от котлона.
В подходяща по - дълбока тавичка изсипете сместа с ориза, отгоре поставете тук - там картофите и гъбите.Ако гъбите са големи ги срежете на две части.Поставете тавичката във фурната и печете ястието докато водата се поеме напълно от ориза.Картофите и гъбите трябва да придобият лек загар.
Приготвих ястието без червен пипер и доматен сок както беше в оригинал.Ако имате проблеми със стомаха или червата в никакъв случай не ползвайте домати обработени топлинно.Обикновено правя пюре от пиперки и ползвам него в ястия .
Приготвих ястието без червен пипер и доматен сок както беше в оригинал.Ако имате проблеми със стомаха или червата в никакъв случай не ползвайте домати обработени топлинно.Обикновено правя пюре от пиперки и ползвам него в ястия .
Сервирайте ястието като във всяка порция добавите по няколко гъби и картофи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар