Тази яхния е много известна по селата.През зимата и пролетта когато вече привършва обикновената туршия баба правеше яхния с тези зеленчуци.Много бързо, много лесно, а същевременно много вкусно.Използвайте различни зеленчуци - моркови, зелени и червени пиперки, кисели краставички, кисели домати, гулия, карфиол или каквито имате приготвени като обикновена туршия.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
3 - 4 глави стар кромид лук
ферментирали зеленчуци - 1 ч.ч.
разсол от туршията - 1/2 -1 ч.ч./ в зависимост от солеността /
вода 3 ч.ч.
1 с.л. с връх бяло брашно / царевично нишесте, оризово брашно /
1 с.л. с връх бяло брашно / царевично нишесте, оризово брашно /
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
растителна мазнина
Винаги когато правя обикновена туршия се старая да приготвя саламурата само със сол, без мазнина и без оцет.Ферментиралите зеленчуци в слабо солена вода са много вкусни и именно те могат да се приготвят като яхния.Преди години баба много често ни приготвяше подобна постна яхния, защото туршията беше на дневен ред не само зимата, но чак до края на пролетта.
Вече и ние привършваме туршиите, които направихме.Затова реших да ви покажа това простичко ястие подходящо дори и за предстоящия Велик пост.
Нарежете на ситно лука и го задушете в мазнина и малко вода до омекване.Добавете брашното и бъркайте енергично минута.Добавете на части разсола от туршията както и чубрицата и червения пипер.Долейте яхнията с вода на части.Оставете да поври 15 минути на тих огън докато се получи хубав сос.Накрая добавете нарязаните зеленчуци - доматите / на резени /, краставичките / на ивички или кръгчета /, моркова / на кръгчета или ивички /, гулията / на кръгчета /, пиперките / на резени, карфиола / на розички /.Оставете отново на огъня около 10 минути и сервирайте топла.
Няма коментари:
Публикуване на коментар