КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 20 януари 2021 г.

Булгур с кисело зеле и праз лук / Bulgur with sauerkraut and leeks /

 


  Преди години булгурът в България се използваше много повече отколкото ориза.Той беше вкусен и по селата хората много често приготвяха ястия с неговото неизменно участие.Моята баба правеше дренчен булгур, приготвяше го с кисело зеле през зимата - в постен вариант или с пилешко месо основно цял петел.Булгурът с кисело зеле може да се приготви и в тенджера без запичане на фурна, но определено запечен на фурна е много вкусен.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 ч.ч. булгур / турски, едър /

1 кисела зелка около 1 килограм

3 - 4 стръка праз лук

червен пипер

чубрица

лют червен пипер на люспи / по желание /

топла вода

зелев сок

олио

     Измийте киселото зеле и го нарежете на ситно.Задушете в мазнина и вода до пълното му омекване.Зелето трябва да се задушава в повечко мазнина за да омекне и се овкуси добре.Водата трябва почти да изври.Добавете ситно нарязания праз и измития булгур.Разбъркайте отново, добавете подправките - по 1 с.л. с връх червен пипер, чубрица, 1 ч.л. лют пипер на люспи.Залейте ястието със зелев сок и вода в равни части и запечете във фурната на 180 градуса.Обикновено за турския булгур спазвам пропорция вода : булгур - 5 : 1.

Булгурът трябва хубаво да се разпука, зелето да омекне и се запече.Ястието трябва да остане само на мазнина.

       Приятен апетит !


 




2 коментара:

  1. И това ми хареса. А защо е дренчен булгура?

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    може би аз не съм посочила правилно - става въпрос за булгур с кисело зеле в постен вариант, с пилешко и с плодове - сушени дренки, ябълки и круши.От сушените дренки булгурът се нарича " дренчен ".Има го в блога.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване