Преди години баба ми приготвяше с праз каша.Празът е сезонен зеленчук, придава сладникъв вкус на ястия, яхнии , супи и каши.А кашата с прясно мляко и праз е много вкусна и лесна за приготвяне.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 ПОРЦИИ :
250 мл. прясно мляко
2 големи стръка праз лук
1 ч.л. брашно пшенично 00
сол на вкус
чубрица
червен пипер / по желание /
растителна мазнина / олио, шарлан /
Почистете и измийте праза.Нарежете го на тънки ивички и задушете в мазнина и малко вода на умерен огън до омекване. Добавете сол и брашно / предварително препечено на сух тиган / и хубаво разбъркайте за 1 - 2 минути с дървена бъркалка или тел.Бавно и на части започнете да добавяте млякото при непрекъснато бъркане на умерен до тих огън.Продължете да бъркате непрекъснато като добавите и подправките.Баба ми добавяше само чубрица, но ако желаете добавете и 1 щипка червен пипер.
Кашата трябва да бъде с гъстота на боза.Имайте в предвид,че се сгъстява когато изстине напълно.Поднасяме леко топла или студена.
Приятен апетит !
О, това непременно ще опитам. Бабината каша бе с киселец, с праз не съм опитвала, а много го обичам. Благодаря, Ели!
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванепо нашия край и баклата рано на пролет я правят с прясно мляко.Аз пък не съм пробвала каша от киселец с мляко.Така,че ще обменим опит.По време на постите млякото може да се замени със соево или кокосово, даже и с бадемово или орехово според мен ще се получи добро ястие .
Поздрави и усмихната седмица !