КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 20 януари 2021 г.

Постни сармички с кисело зеле, булгур, ориз, сини сливи и стафиди / Lean sauerkraut with sauerkraut, bulgur, rice, prunes and raisins /

 


   Тези постни сармички традиционно се наричат " Гушки " и се приготвят през зимата когато е готово киселото зеле.Пълнежът се приготвя със сушени сини сливи и стафиди, булгур и ориз.Стават вкусни с по - специфичен аромат.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 ч.ч. ориз Балдо

3 с.л. турски едър булгур

1 кисела зелка

3 стръка праз лук

100 грама сушени сливи със или без костилка

50 грама стафиди

1 ч.л. червен сладък пъпер

1 ч.л. червен лют пипер / по желание /

1 ч.л. червен пушен пипер

1 с.л. къри

1 с.л. с връх чубрица

вода и зелев сок в равни части

растителна мазнина 

      Измийте добре киселото зеле и започнете да отделяте едно по едно листата в отделен съд.Ако листата са големи ги срежете на две части като отделите жилката на листото в средата.Така подгответе всички листа, а вътрешността на зелето заедно с твърдите жилки нарежете на ситно.

В купичка разбъркайте всички подправки.Нарежете праз лука на ситно и го задушете в мазнина и малко вода.Когато си смени цвета към него добавете ориза и булгура / предварително добре измити в няколко води /.Залейте с 2 ч.ч. вряща вода и оставете така зърната да удвоят обема си.Накрая добавете сливите, стафидите, 2/3 част от подправките и разбъркайте плънката.

  Когато плънката малко поизстине свийте по - големи сармички.Обикновено правя тези сармички с цели сливи с костилка като във всяка сармичка поставям по една слива.Но в този случай имах сливи без костилка и използвах ситно нарязани.

    Поставете нарязаното кисело зеле на дъното на тенджера и разбъркайте с 1/3 част от подправките.Върху зелето подредете сармичките.Отгоре поставете чиния с дъното нагоре и зелейте с вряща вода и зелев сок в равни части до покриване на продуктите..Не добавяйте сол, зелевия сок  е достатъчно солен.

Внимавайте също така да не използвате много сливи.Ястието ще придобие кисел вкус.Варете сармичките 2 часа на тих огън, а след това запечете във фурната / по желание /.

Сервирайте сармичките топли или студени с част от соса.

       Приятен апетит !










2 коментара:

  1. Чудесни сармички, Елена, направени майсторски!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусни стават Веси.Но сливите ако са в по - голямо количество стават кисели.Трябва да се внимава според киселината и на зелето.
    Поздрави, лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване