Едва ли има някой, който не знае как се приготвят традиционните гювечета.Моята версия днес е в постен вариант.А преди години винаги ги приготвях с животински продукти.След изтичането на Рождественските пости може би някой ще пожелае да оползотвори останали в хладилника зеленчуци.За тези гювечета използвах и две консерви - зелен боб и домати.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ГЮВЕЧЕТА :
4 - 5 големи картофа
4 големи глави кромид лук
1 голям морков
2 червени пиперки капии / пресни или замразени /
1 консерва зелен боб / 240 мл. /
1 консерва смлени домати / 240 мл. /
дръжки от 2 връзки копър
1 с.л. с връх пиперкова паста
чубрица
сол
олио или зехтин
За тази рецепта можете да използвате различни по вид зеленчуци - пресни, замразени или от консерва.В този случай използвах замразени червени пиперки на ивички, които приготвям саморъчно във фризера.
Нарежете на ситно дръжките от копър, морковите, кромид лука.Картофите почистете и нарежете на резени.Консервата с домати прехвърлете в друг съд и разбъркайте с пиперковата паста.
В глинени гювечета с малко мазнина на дъното започнете да редите последователно от всички продукти.Най - напред поставете лука, морковите, пиперките и копъра.А след това редувайте картофи, зелен боб и домати.Така постъпете докато изчерпите всички продукти.
Залейте всяко гювече с водата от консервата със зелен боб, добавете струйка мазнина и ако е нужно още малко студена вода.Имайте в предвид,че ястията в гювечета не изискват при печене много течност.Продуктите се задушават в малко вода и мазнина.
Поставете гювечетата в студена фурна и печете 40 - 50 минути на 200 градуса след като продуктите заврят .Отворете капачето на всяко гювече към края на печенето и поръсете с чубрица.
Ястията в глинени гювечета трябва да останат на мазнина.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар