КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 29 юли 2021 г.

Салата капрезе с прясно козе сирене / Caprese salad with fresh goat cheese /

 

   


    Лятото е в разгара си.В горещите дни салатите са на почит.А прясното несолено  сирене и доматите заедно с босилека си подхождат много добре.

    За тази салата използвах прясно козе сирене , което моята майка приготвя на село от прясно козе мляко.Ако нямате възможност да използвате току - що издоено мляко и веднага да го подсирите с мая за сирене използвайте задължително термометър.Температурата на млякото трябва да е 37 - 38 градуса, не повече.Загрейте суровото мляко и разбърквайте като поставите термометъра и следите градусите.След като млякото се загрее до необходимата температура налейте маята.За 4 литра мляко използваме 1 с.л. мая за сирене.Разбъркайте хубаво млякото , поставете капака и завийте за 1.30 часа на стайна температура.След това сиренината се нарязва и отцежда за 12 часа в тензух.Получава се прясно козе сирене, което се притиска за отделяне на суроватката.След престой около 6 часа се посолява леко с морска сол от двете страни и се поставя в съд за съхранение заедно с част от отделената суроватка.Сиренето трябва да е добре притиснато, да не изплува над суроватката.

   Прясното козе сирене е безсолно и много полезно при тежко боледуване, при заболявания на черния дроб, жлъчката и костите.Можете да го съхраните в кутия с капак в хладилника за 3 - 4 дни при температура около 2 - 3 градуса.

     Салата Капрезе е известна в Италия.Оригиналната рецепта и историята на тази салата научих от  "Субективно за Италия " .Благодаря ти Танче, че представи тази салата в оригинал с пресни листа от босилек, а не с песто.

   Салата Капрезе е типична за остров Капри, Неаполитански залив.Тя е измислена в един ресторант Коисисана 1920 година и носи цветовете на италианския трикульор.

Салатата Капрезе в оригинал се приготвя с биволска моцарела, а моцарелата от краве мляко се нарича фьордилате.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

домати

прясно безсолно козе сирене

листа босилек

риган

зехтин

  Измийте доматите и внимателно ги нарежете на тънки кръгчета.Измийте листата на босилека и нарежете сиренето също на тънки парчета.

Подредете в плато или чиния последователно домати и сирене така,че парчетата да се застъпват.Наръсете с риган, добавете тук - там листа от босилек и струйка зехтин.

   Поднесете салатата веднага след приготвянето и да Ви е сладко !









1 коментар: