Червената леща е много лесна за усвояване храна.Приготвя се много лесно и бързо.От нея можем да приготвим супа, яхния, хумус, кюфтета, пюре и дори пица и сладкиши.
Днес Ви представям една яхния с тиквички гарнирана с печени зеленчуци .
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ / 6 порции / :
500 гр. червена леща
6 ч.ч. вода
2 корена пащърнак
парче корен целина
2 моркова
1 тиквичка
1 голяма глава бял кромид лук
1 глава червен лук
1 червена пиперка капия сурова
2 пиперки капия печени
зехтин
чесън
подправка за леща - моята е смес от джоджен, чубрица, червен пипер, куркума, балканска чубрица, риган
Подгответе зеленчуците - почистете ги добре и измийте хубаво под течаща вода.Белият кромид лук нарежете на ситно, тиквичката срежете на 2 по дължина.Едната част нарежете на ленти, а другата част - на едри кубчета.Морковите нарежете също на ленти / единия / и на кубчета другия.По същия начин нарежете и пащърнака.Пиперката нарежете на 4 по дължина.Печената пиперка на едри парчета.Червеният кромид лук нарежете на кръгове.
Измийте лещата под течаща вода. Поставете я в тенджера и залейте с водата.Когато заври почистете пяната и намалете огъня.Варете на тих огън заедно с кубчета зеленчуци - лук, морков, пащърнак.Тиквичката добавете след 5 минути.Варете общо 20 минути .
Когато лещата е готова посолете и добавете подправките, печените пиперки и зехтина.
Отделно запечете на скара или грил - тиган намазан със зехтин лентите зеленчуци / морков, целина, пащърнак, тиквичка, червена пиперка / и кръгчета червен лук .Сервирайте готовата леща гарнирана с печени зеленчуци . Консумирайте с чесън / счукан или нарязан на филийки /.
Да Ви е сладко !
Много ще да е вкусна...
ОтговорИзтриване