КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 30 ноември 2021 г.

Яхния от червена леща с печени зеленчуци / Stew of red lentils with roasted vegetables /

 



   Червената леща е много лесна за усвояване храна.Приготвя се много лесно и бързо.От нея можем да приготвим супа, яхния, хумус, кюфтета, пюре и дори пица и сладкиши.

Днес Ви представям една яхния с тиквички гарнирана с печени зеленчуци .

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  / 6 порции /  :

500 гр. червена леща

6 ч.ч. вода

2 корена пащърнак

парче корен целина

2 моркова

1 тиквичка

 1 голяма глава бял  кромид лук

1 глава червен лук

1 червена пиперка капия сурова

2 пиперки капия печени

зехтин

чесън

подправка за леща - моята е смес от джоджен, чубрица, червен пипер, куркума, балканска чубрица, риган


   Подгответе зеленчуците - почистете ги добре и измийте хубаво под течаща вода.Белият кромид лук нарежете на ситно, тиквичката срежете на 2 по дължина.Едната част нарежете на ленти, а другата част - на едри кубчета.Морковите нарежете също на ленти / единия / и на кубчета другия.По същия начин нарежете и пащърнака.Пиперката нарежете на 4 по дължина.Печената пиперка на едри парчета.Червеният кромид лук нарежете на кръгове.

  Измийте лещата под течаща вода. Поставете я в тенджера и залейте с водата.Когато заври почистете пяната и намалете огъня.Варете на тих огън заедно с кубчета зеленчуци - лук, морков, пащърнак.Тиквичката добавете след 5 минути.Варете общо 20 минути .

    Когато лещата е готова посолете и добавете подправките, печените пиперки  и зехтина.

Отделно запечете на скара или грил - тиган намазан със зехтин  лентите зеленчуци / морков, целина, пащърнак, тиквичка, червена пиперка / и кръгчета червен лук  .Сервирайте готовата леща гарнирана с печени зеленчуци . Консумирайте с чесън / счукан или нарязан на филийки /.

Да Ви е сладко !
















1 коментар: