КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 25 януари 2022 г.

Полента с праз лук и сирене / Polta with leeks and cheese /

 



   
    Праз лукът през зимата е традиционен зеленчук.Придава сладост на печивата, ястията, яхтиите и всичко, каквото се приготви с негово участие.Моят баща много обичаше да го консумира суров, но много ситно нарязан.Гарнираше го с маслини.Прекрасна и вкусна салата.

    Полентата, която направих гарнирах със задушен на слаб огън праз и козе сирене.Ето и продуктите :

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ / 2 - 3 порции / :

240 грама италиански царевичен грис
1.500 литра вода
1 щипка сол

За гарниране : 
3 големи стръка праз
5 - 6 с.л. зехтин
200 грама козе сирене / натрошено /

       Най - напред нарежете измития и почистен праз лук на ситно и го задушете на слаб огън в зехтина с 1/2 ч.ч. вода.Задушавайте докато водата се изпари и зеленчука остане само на мазнина.
     В тенджера с дебело дъно налейте водата, добавете солта и царевичния грис.Включете котлона и бъркайте непрекъснато докато сместа започне да завира с дървена лопатка.В този момент намалете огъня до минимум и продължете да разбърквате енергично докато сместа постепенно се сгъсти и започне да образува мехурчета.При разбъркването лопатката трябва да образува " трайна пътечка ".Снемете от огъня и още горещата полента насипете в порционни чинии .Гарнирайте с праз лук и натрошено сирене и да Ви е сладко !























Няма коментари:

Публикуване на коментар