КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 26 януари 2022 г.

Постна яхния от френска леща със сушени домати / Lean stew of French lentils with dried tomatoes /

 



    Френската леща е по - дребна от обикновената зелена леща.Зрънцата имат тъмни петънца и по това тя се различава от другите видове леща.Тази леща много бързо се сварява подобно на червената и жълтата леща.Лесна е за приготвяне и се усвоява значително по - добре от други бобови култури.Може да се използва в диетичното и здравословно хранене на деца и възрастни хора.

     В студеното време навън какво по - хубаво от една топла супа от леща или яхния от нея.Гарнирах я със сушени домати.Ето и как я приготвих :


      НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ /  6 - 7 порции / :

250 грама френска леща

1 голам морков на кръгчета

1 голям пащърнак на кръгчета

2 големи глави кромид лук на ситно

дръжки от копър ситно нарязани / от 4 връзки копър /

1 с.л. пюре от червени пиперки

5 - 6 с.л. олио или зехтин

1 с.л. равна сол

вода 1.600 литра

7 - 8 склидки чесън на филийки

сушени подправки - джоджен, балканска чубрица, риган, обикновена чубрица, мащерка и арабска мента


За гарниране :

12 - 14 сушени доматчета

     Най - напред измийте и почистете зеленчуците.Лукът нарежете на ситно, моркова и пащърнака - на кубчета, дръжките от копър също на ситно. Измийте и отцедете лещата в гевгир.Поставете на огъня вода да заври.Добавете лещата.Когато заври оберете пяната / ако има такава / с решетъчна лъжица.Добавете всички зеленчуци - лук, морков, пащърнак, дръжки от копър.Намалете огъня до минимум и варете до  омекване на продуктите.Накрая , малко преди да свалите от огъня добавете пюрето от пиперки, чесъна, подправките и зехтина.

     Сервирайте готовата леща гарнирана със сушени домати и да Ви е сладко !































  


Няма коментари:

Публикуване на коментар