Френската леща е по - дребна от обикновената зелена леща.Зрънцата имат тъмни петънца и по това тя се различава от другите видове леща.Тази леща много бързо се сварява подобно на червената и жълтата леща.Лесна е за приготвяне и се усвоява значително по - добре от други бобови култури.Може да се използва в диетичното и здравословно хранене на деца и възрастни хора.
В студеното време навън какво по - хубаво от една топла супа от леща или яхния от нея.Гарнирах я със сушени домати.Ето и как я приготвих :
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ / 6 - 7 порции / :
250 грама френска леща
1 голам морков на кръгчета
1 голям пащърнак на кръгчета
2 големи глави кромид лук на ситно
дръжки от копър ситно нарязани / от 4 връзки копър /
1 с.л. пюре от червени пиперки
5 - 6 с.л. олио или зехтин
1 с.л. равна сол
вода 1.600 литра
7 - 8 склидки чесън на филийки
сушени подправки - джоджен, балканска чубрица, риган, обикновена чубрица, мащерка и арабска мента
За гарниране :
12 - 14 сушени доматчета
Най - напред измийте и почистете зеленчуците.Лукът нарежете на ситно, моркова и пащърнака - на кубчета, дръжките от копър също на ситно. Измийте и отцедете лещата в гевгир.Поставете на огъня вода да заври.Добавете лещата.Когато заври оберете пяната / ако има такава / с решетъчна лъжица.Добавете всички зеленчуци - лук, морков, пащърнак, дръжки от копър.Намалете огъня до минимум и варете до омекване на продуктите.Накрая , малко преди да свалите от огъня добавете пюрето от пиперки, чесъна, подправките и зехтина.
Сервирайте готовата леща гарнирана със сушени домати и да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар