КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 31 януари 2022 г.

Бананов крем с боровинки и литчи / Banana cream with blueberries and litters /

 



   Преди известно време сестра ми донесе подарени на нея плодчета литчи.Имах 9 плодчета и реших да украся с тях бананов крем .Бях закупила и малко пресни боровинки.Получи се много вкусен и красив крем.Лесно и бързо се приготвя.Може да се сервира веднага, може да престои и в хладилник.

   Китайското литчи е вечнозелено дърво, високо до 9 м.Този вид се отнася към сем.Сапунови / Sapindaceae /, плодчетата са големи 4 - 5 см., овални керемидено - червени, растат събрани в метлица.Родината на този овощен вид е Южен Китай, където от него са познати много сортове още от древноста.Днес се отглежда в Южна Африка и Мадагаскар.От плода на литчи / Litchi chinensis / се използва само бялата месеста , семенна обвивка.Семената не се ядат.В Китай те се смятат за голям деликатес.Използват се пресни, консервирани или изсушени.От тях се проготвя и вино.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

5 узрели банана

9 плодчета литчи

2 малки опаковки по 100 грама боровинки

   Почистете бананите и ги смелете в пасатор с 1 ч.ч. вода или плодов сок.Към тази смес добавете измитите боровинки / оставете малко за украса отгоре / както и почистено и нарязано литчи.Литчи се обелва от външната обвивка, срязва се плодчето и се изважда костилката.Плодната част се нарязва.Две плодчета запазих за украса на крема.

   Хубаво всичко разбъркайте и украсете порциите.Сервирайте веднага или след престой в хладилник. 

                    Приятен апетит !




























Няма коментари:

Публикуване на коментар