КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 4 януари 2022 г.

Фава от натрошена бакла, сух грах или Латирус / Crushed broad beans, dry peas or Latinus /

 



  Тази рецепта за приготвяне на фава е от книгата " Кулинарното изкуство на Света гора " от монах Епифаний Милопотамски.Ето какво пише той :

" Можем да намерим фавата / вид бобова каша / на пазара в три цвята.Жълтата фава се добива от особен сорт грах, наречен Латирус / Lathyrus clymenum /, а червената и зелената - от обикновен грах.Най - вкусната фава е жълтата, но това не значи, че другите не заслужават внимание , още повече " всичко изпитвайте, о доброто се дръжте ", както казва Апостол Павел. 

    Можем освен това да приготвим и поднесем във вид на супа или суха, във вид на салата, или като гарнитура към други ястия. "

   Фава може да се приготви и от зърната на баклата, предварително накиснати във вода.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1/2 кг. фава / от натрошена бакла, сух грах или Латирус /

 3 глави кромид лук

200 грама зехтин

сол

кимион

лимон


    СУПА :

    Измиваме фавата и я поставяме да се вари в студена вода.Ако искаме да направим от нея супа слагаме по - малко фава, напр. около 350 грама.Почистваме измиваме и ситно нарязваме лука и го прибавяме във фавата , щом кипне водата и оберем пяната.

ВНИМАНИЕ : След като се свари наполовина , трябва постоянно да разбъркваме фавата за да не загори.Намаляваме огъня и бавно варим дотогава, докато фавата не стане като каша и напълно не се сварят зърната и.

   Снемаме фавата от огъня и добавяме зехтина, солта, кимиона и лимоновия сок и всичко това добре разбъркваме.Супата е готова . Поднасяме я гореща.

   СУХА  ФАВА :

     Варим я по същия начин , като използваме цялото количество фава съгл. рецептата.След като сварим фавата добавяме останалите съставки и разбъркваме.Оставяме фавата да изстине.Щом изстине тя ще се сгъсти.Преди поднасяне на масата добре размесваме и , ако искаме , прибавяме още зехтин.Фавата има способността да попива зехтина, който се прибавя колкото и голямо количество да е.







ЧЕСТИТА МИРНА, ЗДРАВА И БЛАГОДАТНА НОВА 2022 ГОДИНА ! ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ !

Няма коментари:

Публикуване на коментар