Тази рецепта за приготвяне на фава е от книгата " Кулинарното изкуство на Света гора " от монах Епифаний Милопотамски.Ето какво пише той :
" Можем да намерим фавата / вид бобова каша / на пазара в три цвята.Жълтата фава се добива от особен сорт грах, наречен Латирус / Lathyrus clymenum /, а червената и зелената - от обикновен грах.Най - вкусната фава е жълтата, но това не значи, че другите не заслужават внимание , още повече " всичко изпитвайте, о доброто се дръжте ", както казва Апостол Павел.
Можем освен това да приготвим и поднесем във вид на супа или суха, във вид на салата, или като гарнитура към други ястия. "
Фава може да се приготви и от зърната на баклата, предварително накиснати във вода.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1/2 кг. фава / от натрошена бакла, сух грах или Латирус /
3 глави кромид лук
200 грама зехтин
сол
кимион
лимон
СУПА :
Измиваме фавата и я поставяме да се вари в студена вода.Ако искаме да направим от нея супа слагаме по - малко фава, напр. около 350 грама.Почистваме измиваме и ситно нарязваме лука и го прибавяме във фавата , щом кипне водата и оберем пяната.
ВНИМАНИЕ : След като се свари наполовина , трябва постоянно да разбъркваме фавата за да не загори.Намаляваме огъня и бавно варим дотогава, докато фавата не стане като каша и напълно не се сварят зърната и.
Снемаме фавата от огъня и добавяме зехтина, солта, кимиона и лимоновия сок и всичко това добре разбъркваме.Супата е готова . Поднасяме я гореща.
СУХА ФАВА :
Варим я по същия начин , като използваме цялото количество фава съгл. рецептата.След като сварим фавата добавяме останалите съставки и разбъркваме.Оставяме фавата да изстине.Щом изстине тя ще се сгъсти.Преди поднасяне на масата добре размесваме и , ако искаме , прибавяме още зехтин.Фавата има способността да попива зехтина, който се прибавя колкото и голямо количество да е.
ЧЕСТИТА МИРНА, ЗДРАВА И БЛАГОДАТНА НОВА 2022 ГОДИНА ! ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ !
Няма коментари:
Публикуване на коментар