КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 23 януари 2022 г.

Фокача с чери домати и маслини / Focacha with cherry tomatoes and olives /

 


   Тази фокача направих когато бях на село и имах възможност да използвам клонки от дрян за украса.Дрянът е традиционно дърво използвано за направа на суровачки, украси, късмети за баници.Ние винаги използваме дряновите клонки зимата и ги поставяме в баницата като Новогодишни късмети или украсяваме различни печива с тях.

  Използвах за гарниране на фокачата само чери домати и маслини.Но Вие ако желаете използвайте любими продукти.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

500 грама безглутеново брашно

200 грама семола

3 с.л. зехтин

450 мл. леко топла вода

сол на вкус - 1 ч.л. с връх

суха бирена мая  - 1 пакетче 7 грама

захар / мед / - 1 с.л.

   Пресейте  безглутеновото  брашно и го поставете в съд за месене на тесто.Добавете сухата мая, меда / захарта /, зехтина в кладенче в средата.Започнете да добавяте водата на части като бъркате с дървена лъжица.Накрая добавете и солта и хубаво разбъркайте докато сместа се хомогенизира.Измесете хубаво тесто като добавяте на части от семолата докато получите гладко, меко и хубаво тесто.Оставете на топло да втаса покрито със стреч фолио.Премесете отново и втори път оставете да втаса.След като удвои обема си преместете тестото в тавичка с намазана с мазнина хартия за печене.С пръсти направете дупки в тестото / ръцете намажете със зехтин /.Отгоре подредете нарязани маслини и чери домати на половинки.Аз направих украса от дрянови клонки, защото така повече ми харесва.

     Отново оставете тестото да удвои обема си на топло и изпечете фокачата в предварително загрята фурна на 180 градуса.

       Приятен апетит !


















Няма коментари:

Публикуване на коментар