Тази фокача направих когато бях на село и имах възможност да използвам клонки от дрян за украса.Дрянът е традиционно дърво използвано за направа на суровачки, украси, късмети за баници.Ние винаги използваме дряновите клонки зимата и ги поставяме в баницата като Новогодишни късмети или украсяваме различни печива с тях.
Използвах за гарниране на фокачата само чери домати и маслини.Но Вие ако желаете използвайте любими продукти.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
500 грама безглутеново брашно
200 грама семола
3 с.л. зехтин
450 мл. леко топла вода
сол на вкус - 1 ч.л. с връх
суха бирена мая - 1 пакетче 7 грама
захар / мед / - 1 с.л.
Пресейте безглутеновото брашно и го поставете в съд за месене на тесто.Добавете сухата мая, меда / захарта /, зехтина в кладенче в средата.Започнете да добавяте водата на части като бъркате с дървена лъжица.Накрая добавете и солта и хубаво разбъркайте докато сместа се хомогенизира.Измесете хубаво тесто като добавяте на части от семолата докато получите гладко, меко и хубаво тесто.Оставете на топло да втаса покрито със стреч фолио.Премесете отново и втори път оставете да втаса.След като удвои обема си преместете тестото в тавичка с намазана с мазнина хартия за печене.С пръсти направете дупки в тестото / ръцете намажете със зехтин /.Отгоре подредете нарязани маслини и чери домати на половинки.Аз направих украса от дрянови клонки, защото така повече ми харесва.
Отново оставете тестото да удвои обема си на топло и изпечете фокачата в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар