Тази полента направих през почивните дни.Използвах италиански царевичен грис за да стегне по - добре във формата и да се получат красиви парчета при срез.Препоръчвам да се нарежат сушените домати.Когато са половинки трудно се разрязват идеални парчета.
260 грама царевичен грис
1.600 литра вода
1 щипка сол / по желание /
сушени домати - червени и жълти / 20 броя /
чесън - 5 - 6 склидки
зехтин
Подгответе всички продукти в отделни съдове.Отцедете доматите от зехтина, нарежете чесъна на ситно.В тенджера поставете водата и царевичния грис и разбъркайте на котлона.Включете котлона да загрява и бъркайте непрекъснато.Преди сместа да заври намалете огъня до минимум и продължете с разбъркването.Сместа трябва да се сгъсти при непрекъснато бъркане на слаб огън.Това отнема около 40 - 45 минути.Когато на повърхността започнат да се появяват мехурчета е готова.Снемете от огъня и оставете леко да изстине.
През това време подгответе форма за кекс, застелете я с хартия за печене и намажете със зехтин.Изсипете половината полента във формата, наръсете с чесъна и подредете сушените домати като ги редувате по цветове.Отново изсипете останалата полента и хубаво заравнете с лъжица.Наръсете отгоре с чесъна.Оставете сместа покрита с хартия за печене на студено да стегне хубаво за една нощ / 12 часа /.
Когато полентата е готова обърнете в плато и украсете със сушени домати, поляти със зехтин и риган.
Тази полента се поднася студена , нарязана на парчета като кекс.Може да се използва като гарнитура към печени зеленчуци, риба, месо, различни сирена или да се консумира с прясна, сезонна салата.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар