От известно време създадох традиция в нашия дом да опитваме някакъв нов плод или зеленчук на Бъдни вечер за първи път.Тази година закупих папая, която много ми хареса.
Папаята / Carica papaya / се отнася към сем.Папаеви / Caricaceae / .Това е т. нар. Пъпешово дърво и неговите плодове наречени папая.Всъщност това не е дърво, а слабо разклонено и в известна степен сукулентно многогодишно тревисто растение , което достига възраст 4 години.За това време стъблото му достига 3 - 6, а понякога и 8 м.Пъпешовото дърво расте твърде бързо , листата му са големи, с дълги дръжки и длановидна форма и стоят като корона върху стъблото.Цветчетата миришат на момина сълза и са събрани на китки в пазвите на листата.Много често те са еднополови, така че при отглеждане на папая на 30 женски растения трябва да се засажда по 1 мъжко.Понякога се срещат и хермафродитни цветове.Селекционират се еднодомни сортове.Плодовете стават дълги 70 и широки 40 см., с тегло 6 - 7.5 кг.Месото под жълтозелената до жълта кора е бледожълто до ярко червено и особено вкусно.Вътре плодът е кух, а плодната стена, която всъщност се яде , е дебела само 2 - 2.5 до 5 см.Семената са черни и големи колкото зърната на черен пипер.Разположени са в кухината на плода.Плодовете на някои културни сортове не образуват семена.Те се берат по всяко време, понеже растенията дават плод през цялата година.
От родината си - тропическа Южна Америка - това растение било пренесено през XVI век от испанци и португалци през тропическите и субтропическите области.Предполага се,че пъпешовото дърво е получено от кръстосването на различни средноамерикански видове Carica, понеже не е познат див вид от това растение.Освен в Тропика папая се отглежда в Калифорния и Флорида / САЩ / , в Австралия / Куинсленд / и Средиземноморието.Месото на плода е твърдо като месото на тиква и има вкус на малина и на лазаркиня.От зрелите плодове на папаята се приготвят компоти и салати, но може да се ядат и сурови с лимон или да се захаросват.Зелените плодове се използват като зеленчук.Те съдържат особено много от предизвикващия разграждане на белтъчините ензим папаин.Когато плодът се отреже / обикновено това става рано сутрин , след като е валял дъжд /, от мястото на срязването започва да тече млечен сок, който съдържа ензими.Полученият продукт се използва при предварителната обработка на месо и на черва за колбаси, като хранителна среда за бактерии, за избистряне на бира, в кожарството, като прибавка към диетични храни, в медицината и за други цели.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 манго
1 папая
150 грама сушени смокини
7 - 8 фурми
сок от 1 лимон
Обелете мангото и папаята, изгребете с лъжица семената на папаята.Мангото нарежете на кубчета като премахнете твърдата костилка.Папаята има вкус на праскова и пъпеш и много лесно се нарязва.Смесете в голяма купа плодовете като добавите ситно нярязани сушени смокини и фурми.Добавете лимонов сок и хубаво разбъркайте.Сервирайте салатата веднага след приготвянето и да Ви е сладко !
Обелете мангото и папаята, изгребете с лъжица семената на папаята.Мангото нарежете на кубчета като премахнете твърдата костилка.Папаята има вкус на праскова и пъпеш и много лесно се нарязва.Смесете в голяма купа плодовете като добавите ситно нярязани сушени смокини и фурми.Добавете лимонов сок и хубаво разбъркайте.Сервирайте салатата веднага след приготвянето и да Ви е сладко !
Много хубава традиция си създала, Ели :)
ОтговорИзтриванеЧестита да е новата година за теб и семейството ти! Здраве и много щастие в дома ти да има!
Пепи,
ИзтриванеНека и за теб Новата 2020 година е по - благодатна, по - здрава и по - успешна.Мирът, здравето и Благодатта Божия нека Ви спохождат във всички ваши дела !
Поздрави !
Ели, от това ще си поръчам двойна доза аз:)
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванепапая има отдавна в търговската мрежа, но за първи път реших да купя и да опитаме.Хареса ми определено, но като че ли мангото е по - вкусно.Папаята малко прилича по вкус на пъпеш и праскова.За плодови салати е страхотна.
Поздрави !