КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Сурови веган наденички от кълнове на соя / Raw vegan sausage sprout soybeans /




    За родина на соята се приема далечен Китай, където е била известна и  използвана 5000 години пр.н.е.Наред с оризът соята е представлявала основна национална храна на древните народи на Китай, Корея и Япония.По - късно соята се разпространява в Индонезия, Индия и други страни на Далечния Изток.Едва през 20 век отглеждането на соята започва в Европа и други части на света, за да достигне производство в хиляди тонове в наше време.
В България за голямо съжаление соевите семена се използват в ограничено количество, главно за фураж в животновъдството, малки количества в шоколадовата промишленост, за добив на олио и соево брашно.
Соята съдържа около 50% висококачествени белтъчини, което е 4 пъти повече отколкото в животинските продукти.Доказано е, че 1 кг. соеви зърна по хранителна стойност се равняват на 2.5 кг.месо.Соята съдържа много витамини - А, В,В1,РР,К,Е и Д.Високото съдържание на лецитин и линолева киселина я правят изключително полезна.Нейните белтъчини са водоразтворими и се усвояват по - лесно в сравнение с животинските, практически до 90 %.Соята оказва благотворно влияние на обмяната на веществата, съсирването на кръвта, извежда от организма радионуклеидите.Помага за лечението на екземи, захарен диабет, сърдечно - съдови заболявания, язви, алергии.
Соята съдържа множество натурални, растителни ферменти, необходими за нормалното храносмилане, тя подобрява усвояването на друга храна.Соята е единствената белтъчина, която може да се използва с всички останали продукти.В Далечния Изток соята, както и ориза са национални храни употребявани векове наред и спомагащи за доброто здраве на населението.Тя е полезна също за костите и за жените, в нея има различни ензими - липази, уреази и др., както и високо съдържание на фосфор, минерални соли и незаменими аминокиселини.
Според някои автори соята е трудно усвоима храна и не би следвало да се употребява.Тя съдържа гликопротеиди, които без специална обработка на зърната затрудняват храносмилането.Ако използвате соя за първи път пробвайте с малко количество / кълнове или варена /.Аз закупих от диетичен магазин българска соя за покълване и въпреки това зърната покълнаха до 40 - 50 %.Мисля ,че кълновете от соя са чудесни за употреба.Добро е също и соевото мляко.Другите соеви продукти като тофу, кремвирши, соева майонеза, соева сметана, соево кисело мляко, соево брашно имат обикновено консерванти / ако не са домашно произведени /.
    Пригответе кълнове от 300 - 400 грама сухи зърна от соя и ги смелете няколко пъти в машинка за мелене на месо или пасатор.Добавете 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз и 4 -5 различни по цвят пиперки / жълта, оранжева, зелена, червена /.Смелете зеленчуците в пасатора.Добавете подправки по вкус и желание - по 1 щипка риган, чубрица, червен пипер, сминдух, крива мерудия / от засяти семена на чимен /, кимион и хималайска сол.Разбъркайте отново сместа като добавите и сока на 1 лимон.Оставете в хладилника за 1 нощ да се ароматизира сместа в добре затворен съд.На следващия ден поставете част от сместа в стреч или алуминиево фолио и оформете като бонбон.Готовите сурови наденички съхранявайте в хладилник.
Тези наденички могат да се приготвят и от сварена в тенджера под налягане соя / за около 40 минути /, която също се смила в машинка за мелене на месо.Зеленчуците, които ще добавите могат да бъдат сурови или сварени.Поднесете готовите наденички със сурова салата.Аз гарнирах наденичките с мариновани каперси, зелен лук и домат.Не е необходимо наденичките да са с еднаква големина и размер.За да станат напълно еднакви трябва сместа да се пълни в найлонови опаковки с помощта на машинка за месо.От сместа можем да оформим и кюфтета.
   Приятен апетит !



Сухи  зърна  от  соя
Кълнове  от  соя - покълнаха част от зърната / около 40 % /


Смлени кълнове от  соя


Готовата  зеленчукова смес за наденички





2 коментара:

  1. Мисля, че ще ми харесат тези наденички!! Пък и са здравословни!! Поздрави Ели :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вили,
    в случай, че никога не си употребявала кълнове дори в салати прочети статиите в раздела " Кълнове " . Там е описано как да започнем.Кълновете на соята са за хората, вече свикнали с този начин на хранене.Най - лесноусвоими и чудесни на вкус са кълновете и пониците от слънчоглед, люцерна и гречка / елда / - зелената, не кафявата, която е обработена и не покълва.
    Можеш да свариш соята, периодично се обира образувалата се пяна.С варената соя също можеш да направиш наденичките.Соевите зърна се накисват във вода за 12 часа, а после могат да се сварят в тенджера под налягане / 40 - 50 минути /.
    Поздрави, леки почивни дни!

    ОтговорИзтриване