КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Зелена салата с дайкон и пекан / Green salad with daicon and pecan /     Пекан /  кария / - Тази ядка произлиза от семейството на обикновения орех. Пеканът / Carya ilinoinensis / произхожда от  Северна Америка, но той се отглежда също и в Мексико, Китай и Индия в районите, в които вирее памука.Дървото достига 50 м. височина, а орехите имат средни размери между орех и лешник.Има различия между отделните сортове, които са около 100.За разлика от обикновения орех месестите части на пекановия се разпукват на 4 части.Дървесината на този орех е еластична и се използва за изработка на спортни уреди и по - специално на ски.Използва се и в мебелната промишленост.
Ядките на пекана по вкус наподобяват ореховите ядки и могат успешно да ги заменят при декорацията на различни салати.
За тази салата са необходими 10 - 15 листа зелена салата, няколко листа пресен спанак, парче дайкон / бяла дълга ряпа, настъргана на едро ренде /, 1 нарязана на полумесеци краставица, 4 - 5 стръка ситно нарязана целина, мариновани зелени маслини с риган и зелена чушка / в готов вид /, парче мексиканска краставица / подобно на краставица растение, което се отглежда от любителите градинари /, зехтин, лимонов сок или ябълков оцет, 10 ядки пекан.
Нарежете на тънки лентички салатата и спанака или ги накъсайте с ръце.Добавете нарязаните стръкове целина, краставицата, настърганата на едро ренде мелотрия и дайкон.Добавете маслините и ядките, зехтина и лимоновия сок и разбъркайте.
    Да ви е сладко !


Мексиканска краставица - подариха ми парче от този зеленчук, има вкус подобен на краставица
Няма коментари:

Публикуване на коментар