КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 24 ноември 2014 г.

Сурова торта с крем от райски ябълки / Raw cake with cream paradise apples /



    Много, много отдавна не съм приготвяла класическите торти, кексове или други сладкиши.Всички у дома сме почитатели на пресните плодове в натуралния им вид, приготвяме от тях сокове или смутита в различни комбинации.Когато се налага най - често приготвям сурови сладки или торта, но с блат  от сушени плодове. Райските ябълки са много подходящи за приготвяне на кремове за торта.Кремът изглежда така, сякаш е желиран по естествен начин.Сушените плодове като концентрирана храна добре се комбинират с пресен плод по избор.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА : 11/2 опаковки или около 700 грама натурални фурми / почистени от костилките /, стафиди - 100 грама, сушени кайсии - 200 грама, 100 грама сушени червени боровинки, 2 пакетчета / около 100 грама / кокосови стърготини, 3 - 4 райски ябълки, 120 грама смляно сусамено семе.
Накиснете сушените плодове във вода / без фурмите /.Смелете  фурмите, добавете стафидите, боровинките и нарязаните на ситно кайсии.Фурмите най - напред се почистват от костилките, после се смилат в електрическа машинка за мелене на месо или пасатор.Към плодовата смес добавете кокосовите стърготини / запазете 1 / 3 част за наръсване отгоре / и смления сусам / най - лесно се смила в машинка за мелене на кафе / .Разбъркайте много добре всичко докато получите хомогенна смес.С лъжица нанесете сместа в тортена форма или някакво плато за торта.С намокрена  във вода лъжица  оформете блата.
В отделна купа пригответе крема от райските ябълки.Срежете 3 - 4 райски ябълки, които са добре омекнали и изгребете вътрешността с лъжичка.Разбъркайте с вилица и нанесете получения крем върху блата.Отгоре наръсете с кокосови стърготини.
Тази торта е подходяща за различни празненства, за посрещане на гости през постните периоди на годината, а също и за Бъдни вечер.Вместо райски ябълки могат да се използват други пресни плодове, смлени на пюре, но към тях трябва да се добави лимонов сок и подсладител / мед или кленов сироп / .
     Да ви е сладко !


















6 коментара:

  1. Съвършен,изчистен на вкус и вид десерт.Очарована съм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче,
      Тортата е лека, защото съдържа само плодове, трябва да се използва тортена форма , за да се нареже и сервира по - лесно.При сервиране се нарязва с намокрен във вода нож.
      Поздрави и лека седмица!

      Изтриване
  2. Като неизчерпаема кулинарна енциклопедия за салати,
    а сега и нещо ново - страхотно предложение, Елена.
    Много ми допада - благодаря ти, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче,
      от тази торта не се увеличава теглото.Причината е ,че не се смесва брашно с други продукти.Тортата е много лека и приятна на вкус.Фурмите са много сладки, а кайсиите и боровинките - леко кисели.Така ,че добре се съчетават.
      Поздрави и лека седмица!

      Изтриване
  3. Ели, тортата ми допада много, представям си вкуса и - божествен! Изглежда много апетитно и с удоволствие ще си я приготвя някой път! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реших да предложа тази торта за тези, които са фенове на сладкишите и тортите.Но използвах суров блат от сушени плодове.Класическите торти са причина не само за увеличаване на теглото, те съдържат обикновено много яйца или сметана.Тази торта е подходяща за постите, много бързо се приготвя.
      Поздрави Вили, лека и успешна седмица !

      Изтриване