Кълновете от тритикале са с ниско съдържание на глутен и от тях можем да приготвим сурови хлебчета.Използвайте 300 - 400 грама сухо семе, пригответе пресни кълнове.Смелете няколко пъти кълновете в пасатор или машинка за мелене на месо.Добавете 100 грама смлени черни маслини без костилка, риган - 2 щипки и 1/2 връзка смлян или много ситно нарязан магданоз.По желание към сместа може да се добави пресен или стар кромид лук - ситно нарязани.От добре разбърканата смес оформете големи кюфтета - хлебчета, направете няколко прореза с тъпата страна на ножа и поднесете.
Приготвянето на хлябове от кълнове има няколко предимства :
1.Не се използва набухвател ;
2.Зърното се използва цялостно т.е. със зародиша и триците, които се отделят при фабрично произведеното бяло брашно ;
3.Тези хлебчета засищат организма по - бързо, от тях е необходимо по - малко количество и не увеличават теглото ;
4.Могат да се съхраняват в добре затворен съд в хладилник до 1 седмица ;
5.Съдържат всички ензими и ферменти, витамини и минерални вещества, тъй като зърната са покълнали и не са подложени на топлинна обработка ;
6.Подходящи са за пости, диетични режими и за хранене на болни, когато зърната са много добре смлени ;
Няма коментари:
Публикуване на коментар