За приготвяне на тази натурална туршия са необходими : 1 - 2 глави пресен карфиол / накъсан на розички /, сол / морска, хималайска или обикновена /, листа от дюля, семена от бял синап, корени от хрян - по желание, вода, 1 - 2 лозови пръчки.
Накъсайте карфиола на розички , измийте ги под течаща вода.На дъното на стъклен буркан / 3 или 4 литра / поставете листа от дюля и подредете розичките от карфиола.Когато достигнете средата на буркана напръскайте карфиола с бял синап / семена /.Продължавайте да допълвате с карфиол.Най - отгоре поръсете със синап, поставете листа от дюля и притиснете с лозови пръчки / поставете пръчките на кръст, за да се притисне добре зеленчука /.По желание може да се поставят и корени от хрян / 1 - 2 броя /, семената от синап могат да се поставят в торбичка от тензух.Залейте туршията със саламура от вода и сол / 60 грама сол на 1 литър вода /.Ако солта е морска тя може предварително да се разтвори във вряща вода и охладената саламура да се използва за заливка на туршията.Ако се използва обикновена готварска сол се поставят 4 равни с.л./ за буркан от 3 литра / .Саламурата за заливката трябва да е студена.
Туршията най - напред се държи на топло , за да може да започне ферментацията / около 1 седмица /, а после се премества на по - хладно.Преточва се през ден / отлива се саламурата, разбърква се и отново се налива /.След около 2 седмици преточването става веднъж на 3 - 4 дни.Така туршията ферментира за около 1 месец.Готовата туршия се съхранява на студено, за да може да се запази за по - дълго време.Зеленчуците трябва да останат твърди и леко солени.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар