КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Варена грухана пшеница със сушени плодове / Hulled wheat boiled with dried fruit /


    Варената пшеница е за предпочитане пред употребата на хляб от бяло брашно.Тя е приготвена от цели зърна, без да се премахва зародиша или триците.За различни случаи - за приготвяне на десерти, за помен, за Задушница се налага да приготвим варено жито.Аз използвам грухана пшеница закупена от църковен магазин.Измийте 500 грама жито и го поставете в тенджера на силен огън като добавите вода - около 5 - 6 см. над нивото на зърната.Когато заври намалете огъня до минимум и оставете така да ври около 10 минути.Можете да използвате капака на тенджерата, но внимавайте, образува се пяна, която може да изкипи.След като снемете тенджерата от огъня, поставете капака и завийте целия съд с дебело одеало.Оставете така 12 часа, докато житото поеме водата.Ако има останала вода след изтичане на времето, отлейте я и разстелете житото на дебела хавлия, малко да се подсуши.Поставете в салатиера предварително накиснати във вода / може и нарязани / сушени плодове / стафиди, червени боровинки, кайсии, смокини или ябълки /.Добавете пшеницата, 1 ч.л. смляна канела, 1 - 2 с.л. сушени лимонови и портокалови корички, 1 ч.ч  смлени орехи или други ядки и разбъркайте отново.Аз не използвам подсладител, но може да се добави кафява захар, а също и пудра захар / ако ще се използва за помен /.Захарта се добавя преди поднасянето, защото втечнява цялата смес.
    Да ви е сладко !





За тази рецепта използвах стафиди и сушени червени боровинки

2 коментара:

  1. Мале-мале колко ми е любима тази комбинация.....Поздрави,Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази рецепта е класическа и всеки я знае, Миленка.Аз просто показах един друг начин за задушаване на житото за 12 часа, без добавка на галета, бисквити или пудра захар.Така приготвям жито за десерти, помени или Задушница.
    Поздрави и лека седмица, Миленка!

    ОтговорИзтриване