КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 11 януари 2016 г.

Гръцки постни лозови сармички / Greek meatless stuffed vine /




    Рецептата за тези лесни и много вкусни сармички с лозови листа прочетох в една стара готварска книга, останала още от баба ми.Рецептата е перфектна като вкус, малко по - различна като продукти, но може да се опита дори не само през зимата, но и през пролетта .
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
1 буркан лозови листа
сок от 2 лимона
1 голяма или 2 по - малки връзки зелен лук
5 - 6 глави кромид лук
1 с.л. равна хималайска сол
1 - 1 1/2 ч.ч. ориз
1 връзка магданоз
1 връзка копър
1 - 2 с.л. сух джоджен или няколко стръка пресен
растителна мазнина

   Аз използвах домашни лозови листа, които не са топлинно обработвани, затова предварително ги попарих за 6 - 10 минути във вряща вода.
Нарежете зеленият лук, магданоза и копъра на ситно в купа.Обелете кромид лука и попарете главите докато леко омекнат.Нарежете на ситно и добавете към копъра и магданоза.Всички видове лук и зеленина задушете леко в мазнина и малко вода.Добавете и ориза, солта и 2 - 3 каф.чашки гореща вода.Задушавайте така докато оризът леко набъбне.Свалете от огъня.
В 1 или 2 лозови листа започнете да свивате малки сармички, като ги подреждате в тенджера.Накрая след като завършите процеса на приготвяне на сармичките върху тях сложете чиния и залейте с вода докато ги покрие.Варете на тих огън около 1 1/2 - 2 часа.Накрая след като са почти готови добавете сокът от лимоните.
    Да ви е сладко !

















6 коментара:

  1. Само хубави неща съм чувала за тези симпатични лозови сърмички! Ели, прекрасни са! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      лозовите сармички се получават много вкусни, тези са със сок от лимони и пресен лук.Чудесни са.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Прекрасна рецепта на най- любимата за мен храна, рецепта наследена от баба ми, бежанка от Беломорска Тракия. Там обаче са слагали саламурено сирене в плънката. Вкусът е божествен. Благодаря, чудесно изглежда, хубави дни ☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здраве Нина,
      благодаря ти за прекрасния коментар.Няма проблем да се добави и сирене, но варенето трябва да е по - кратко.А лозовите листа трябва предварително добре да се сварят, иначе остават твърди и жилави.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. обожавам ги, но когато някой ми ги направи;) не ми се получават пипкавите неща, явно съм твърде нервна натура;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче,
      вярно е ,че изисква време направата на сармички.Аз затова предимно зимата ги правя, когато имам повече време.Има и специални машинки - за домашна употреба или за ресторанти.С такъв уред бързо и лесно всеки може да приготви сармички от лозови листа.
      Поздрави !

      Изтриване