Овчарската торбичка е повсеместно разпространено растение.С нейното неизменно участие приготвих две прекрасни постни ястия - постен ориз с билки и студена доматена супа.
Овчарската торбичка / Capsella bursa pastoris L. / е едногодишно тревисто растение с изправено, просто или разклонено стъбло.Приосновните листа са продълговати, ланцетни, пересто нарязани и с дръжка.Стъблените листа са дребни, стреловидни, последователни, неправилно нарязани и седящи.Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия, с четирилистна чашка, с четирилистно венче и 6 тичинки.Плодовете са триьгълно клиновидни, сплеснати, с множество елипсовидни светлокафяви семена.
Използваема част е надземната, която се бере по време на цъфтежа от май до август.Растението е богато на смоли, органични киселини, танини, сапонини, вит.С и вит.К, соли - главно калиеви, дъбилни вещества.
ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ :
Кръвоспиращо, намаляващо артериалното налягане, засилващо маточните контракции. Прилага се при маточни кръвоизливи, стомашни и чревни кръвоизливи, кръвотечение от носа, хемороиди.В българската народна медицина овчарската торбичка се употребява при кръвохрачене, атеросклероза, уриниране на кръв, жълтеница, пясък в бъбреците, болести на далака.
СУПА ОТ ДОМАТИ, ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА И ДИВ ЧЕСЪН
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 литър пресен доматен сок
1 - 2 шепи прясно набрана овчарска торбичка
1 връзка див чесън
щипка хималайска сол и зехтин
Нарежете измитата зеленина на много ситно и смесете всички продукти в голяма купа.Супата е готова за консумация.
Приятен апетит !
ОРИЗ С ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА, ГРЪЦКА КОПРИВА И ПРЕСНИ БИЛКИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 - 11/2 ч.ч. ориз
вода - 1 - 2 литра
сок от 1 лимон
1 равна с.л. хималайска сол
зехтин / по желание /
Билкова смес за ориза : по няколко стръка гръцка коприва, джоджен, копър, магданоз, див чесън, овчарска торбичка, зелен лук, девисил / лющян /.
2 - 3 домата , на кубчета
1 краставица, на кубчета
За сервиране и поднасяне на ястието - листа живовляк, лобода, левурда / мечи лук /, киселец.
Оризът се измива и сварява в голямо количество кипяща подсолена вода.Вари се на тих огън след завирането около 15 - 20 минути в зависимост от сорта.След сваряването веднага се отцежда от водата.Оставя се да изстине напълно.
Билките се нарязват много ситно и смесват с краставицата, домата и лимоновия сок.Всички продукти се добавят към ориза и добре се разбъркват.
Във всяка чиния за сервиране се поставят по няколко пресни листа от живовляк, лобода, киселец и левурда.Отгоре се сервира ориз, смесен с билки и зеленчуци.
Приятен апетит !
Овчарската торбичка / Capsella bursa pastoris L. / е едногодишно тревисто растение с изправено, просто или разклонено стъбло.Приосновните листа са продълговати, ланцетни, пересто нарязани и с дръжка.Стъблените листа са дребни, стреловидни, последователни, неправилно нарязани и седящи.Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия, с четирилистна чашка, с четирилистно венче и 6 тичинки.Плодовете са триьгълно клиновидни, сплеснати, с множество елипсовидни светлокафяви семена.
Използваема част е надземната, която се бере по време на цъфтежа от май до август.Растението е богато на смоли, органични киселини, танини, сапонини, вит.С и вит.К, соли - главно калиеви, дъбилни вещества.
ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ :
Кръвоспиращо, намаляващо артериалното налягане, засилващо маточните контракции. Прилага се при маточни кръвоизливи, стомашни и чревни кръвоизливи, кръвотечение от носа, хемороиди.В българската народна медицина овчарската торбичка се употребява при кръвохрачене, атеросклероза, уриниране на кръв, жълтеница, пясък в бъбреците, болести на далака.
СУПА ОТ ДОМАТИ, ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА И ДИВ ЧЕСЪН
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 литър пресен доматен сок
1 - 2 шепи прясно набрана овчарска торбичка
1 връзка див чесън
щипка хималайска сол и зехтин
Нарежете измитата зеленина на много ситно и смесете всички продукти в голяма купа.Супата е готова за консумация.
Приятен апетит !
ОРИЗ С ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА, ГРЪЦКА КОПРИВА И ПРЕСНИ БИЛКИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 - 11/2 ч.ч. ориз
вода - 1 - 2 литра
сок от 1 лимон
1 равна с.л. хималайска сол
зехтин / по желание /
Билкова смес за ориза : по няколко стръка гръцка коприва, джоджен, копър, магданоз, див чесън, овчарска торбичка, зелен лук, девисил / лющян /.
2 - 3 домата , на кубчета
1 краставица, на кубчета
За сервиране и поднасяне на ястието - листа живовляк, лобода, левурда / мечи лук /, киселец.
Оризът се измива и сварява в голямо количество кипяща подсолена вода.Вари се на тих огън след завирането около 15 - 20 минути в зависимост от сорта.След сваряването веднага се отцежда от водата.Оставя се да изстине напълно.
Билките се нарязват много ситно и смесват с краставицата, домата и лимоновия сок.Всички продукти се добавят към ориза и добре се разбъркват.
Във всяка чиния за сервиране се поставят по няколко пресни листа от живовляк, лобода, киселец и левурда.Отгоре се сервира ориз, смесен с билки и зеленчуци.
Приятен апетит !
Гръцка коприва |
Див чесън |
Овчарска торбичка |
Имам много детски спомени, свързани с овчарската торбичка, но никога не съм опитвала в ястие.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за подсказката, Ели!
И мен ме заинтригува, Ели! Ще опитам в салата; ) Прекрасни майски дни!
ОтговорИзтриванеЕ, тука вече ме изненада съвсем! Много го харесвам това растение, но не съм и предполагала, че става за храна. Благодаря ти, за всички споделени рецепти ! Поздрави, Ели!
ОтговорИзтриванеКак успяваш, Елена -
ОтговорИзтриваненеизчерпаем извор на идеи, полезни предложения и чудесни рецепти.
Очарована съм, благодаря ти, а днес и
Честит Гергьовден - здрав, светъл и благословен!
Честит празник и на теб Дианка Здраве, мир и благоденствие !
ИзтриванеНе публикувам много рецепти напоследък, нямам много време за жалост.Но се надявам още с много билки да приготвя нещо много вкусно и интересно.
Поздрави !
Като дете си играехме с тази овчарска торбичка, като я разклатиш знъни, но не съм си и помисляла, че може да се хапва:)
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванеовчарската торбичка е прекрасна билка, лековита и вкусна.И аз помня тази детска игра.
Поздрави !