Месец май се оказа много богат на празници и почивни дни.Имах време за импровизации в кухнята и този път избрах да представя някои плевели, които растат във всяка градина, общодостъпни са и могат да се намерят навсякъде.
Градинските плевели в този сезон растат на воля, листата им са крехки и свежи поради дъждовното време, включете ги в салати, ястия, тестени изделия и супи.Тази зеленина в прясно състояние осигурява качествен белтък и може да се използва от всеки.Поветицата винаги трябва да се използва за салати преди цъфтежа, иначе натрупва някои отровни вещества.Избирайте по - млади листа, по - крехки и по - сочни.Те са и по - вкусни при влагане във всяко кулинарно изделие - салата, предястие или основно ястие.
САЛАТА 1 :
зелена салатка
спанак
зелен лук
живовляк
щир
поветица / използва се само преди цъфтежа ! /
дива лобода
обикновена лобода
магданоз
копър
краставици
репички
цвят паричка
цвят глухарче
киселец
Количеството на всяка зеленина е според броя на порциите и желанието - коя зеленина или зеленчук желаем да преобладава.Всички зеленчуци се измиват и нарязват на ситно, зеленината също се почиства, измива и нарязва на ивички.Салатата се овкусява със зехтин, лимонов сок или ябълков оцет, по желание се използва и хималайска сол.Разбърква се и веднага се сервира.
Да ви е сладко !
Живовляк |
Градинска лобода |
Поветица |
киселец |
спанак |
САЛАТА 2 :
зелена салата
спанак
зелен лук
живовляк
щир
поветица
дива лобода
магданоз
копър
краставица
паламида
домати
листа глухарче
Зеленчуците и зеленината се измиват, почистват и нарязват.Смесват се в голяма купа и салатата се овкусява с дресинг от зехтин, лимонов сок или ябълков оцет и хималайска сол.Разбърква се и се сервира.
Да ви е сладко !
Градинска паламида - листа |
Щир |
Дива лобода |
Страхотни предложения, а и рулцата от тиквички с чери доматите в певдишната публикация много ми харесаха. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТанче,
Изтриванелесни и бързо приготвени салати са тези с плевели, които има навсякъде.Рулцата също много бързо и лесно се приготвят.
Поздрави !
Ели, всеки път ме изненадваш с нови и непознати за мен разстения. Прекрасно е да се познават и да се употребяват в свежо състояние. Благодаря ти, че ги споделяш с нас! Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеТеди,
Изтриванетези растения са плевели и ги има навсякъде , особено по селските градини и буренясали места.Всички хора по селата ги познават, защото се налага да се води и борба с тях.Понякога се настаняват здраво в насажденията с ягоди и други зеленчуци.Но от тях могат да се приготвят чудесни ястия, баници, супи, салати, а и подправки.
Аз нямам време да ходя по горите, там има също много растения, които са чудесни за трапезата.
Поздрави !