НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. ориз Жасмин
21/2 ч.ч. вода или зеленчуков бульон
1 ч.л. сол
лук резанец - 1/2 връзка
мащерка - 1/2 връзка
50 гр. белени бадеми
зехтин - 1/2 кафена чашка
Поставете водата на котлона да заври, посолете.Измийте в вяколко води ориза и отцедете през цедка.Поставете ориза във врящата вода и намалете огъня до минимум.Варете 15 - 20 минути или докато водата напълно се поеме от ориза.Аз варя ориза 10 минути и след това изключвам котлона като оставям ориза така под капак докато поеме водата.Накрая добавете ситно нарязан лук резанец, мащерка, зехтин и нарязани на едро бадеми.Разбъркайте няколко пъти и поднесете.
Интересно, имам жасминов ориз, само суровите бадеми малко са ми проблем,твърди са:))
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванебадемите могат да се задушат заедно с ориза и ще омекнат.Обикновено белените бадеми са бланширани, не са толкова твърди както небеления бадем.
Поздрави !