КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 24 май 2018 г.

Сурова пица с блат от жълт грах, домати, маточина и хранителна мая / Raw pizza with bay of yellow peas, tomatoes, lemon balm and good yeast /



    Тази пица направих с блат от суров жълт грах, но не получих кълнове.Грахът увеличи обема си, не покълна, но го използвах така, смлях го и получих прекрасен на вкус суров блат.

Необходими продукти :

1 голям домат
250 - 300 гр. суров сух жълт  грах
3 - 4 главички пресен чесън
3 - 4 стръка прясна маточина
3 - 4 с.л. с връх хранителна мая
зехтин
1 щипка хималайска сол
смес от подправки - риган, естрагон, мащерка, майорана , исоп или по избор

    Накиснете зърната грах във вода за 12 часа.Добре е да покълнат, но ако това не стане както при мен смелете граха с около 100 мл. вода.Ще получите чудесно смляна маса, която може да се овкуси веднага със сол и подправки.Моите подправки бяха пресни и много ароматни.
Така получената смес оформете в плато на хубав блат.
Нарежете домата на кръгчета, чесъна на ситно, маточината също на ситно.Подредете последователно продуктите, овкусете със зехтин и накрая поръсете обилно пицата с хранителната мая.
             Приятен  апетит !


















2 коментара:

  1. Изглежда свежо, пролетно и колоритно,
    а и звучи много вкусно и апетитно ...
    Страхотно предложение, Елена - благодаря,
    чудесни нови идеи,сърдечни поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      жълтият грах е много вкусен и крехък както суров, така и сготвен.Той може да послужи като добавка - разнообразие към менюто.Чудесен е и много лесен за обработка.
      Поздрави и лека и спорна нова седмица !

      Изтриване