КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 21 май 2018 г.

Гъби с ориз и манголд / Mushrooms with rice and mangold /



    В градината ни тази година има много манголд, който се е разсял от засятото миналата година растение.От хубавите пресни листа направих ястие от ориз, добавих и печурки за разкош.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

500 гр. печурки
1 ч.ч. ориз / балдо , ризон или по избор /
2 шепи пресен манголд
1 глава стар кромид лук
1 равна с.л. сол
растителна мазнина
няколко стръка пресен джоджен

     Измийте и почистете листата от манголд, нарежете ги на тънки ивички.Използвах едри печурки, които задължително обелвам от тънката кожица и без да измивам нарязвам на тънки филийки заедно с пънчетата.Измивам ориза обилно с течаща вода, нарязвам лука на ситно.
   В мазнина, която покрива дъното на уок тиган задушавам най - напред лука с малко вода .Добавям след това гъбите и продължавам задушаването докато гъбите омекнат.Използвам силен огън задължително, защото гъбите иначе поемат много мазнина.НЕ МИЙТЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ГЪБИТЕ ! При измиване гъбите омекват и вкусът им се променя.
   Накрая добавям ориза  и манголда, разбърквам няколко пъти. Заливам ястието с 4 ч.ч. топла подсолена вода.Продължавам варенето на тих огън под капак като малко преди оризът да е готов добавям  нарязан много ситно джоджен / гюзум /.
   Ако желаете можете да запечете ястието и на фурна, но аз използвах уок - тиган, който е много удобен за тази цел.
           Приятен  апетит !
















2 коментара:

  1. Разкошно ястие, много любимо.
    Аз обаче не мога да се престраша и да не измиия гъбите, може би ако си ги отглеждах у дома...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      аз никога не мия гъбите, беля ги задължително обаче.Пълвоначално гъбите се избърсват леко със суха кърпа, а след това се белят и готвят задължително на силен огън.Така не си пускат водата, аз ги соля чак когато хубаво се запържат.Така гъбите стават много вкусни.
      Поздрави и усмивки !

      Изтриване