В летните жеги се нуждаем от прохлада.Но през постните периоди от годината правя таратора с мляко от ядки.В тази рецепта използвах и някои диви треви от нашата градина - скрипалец, живовляк, тученица, полски кострец.Краставична трева / бораго / винаги засявам всяка година.Получи се вкусен разхлаждащ веган таратор.Опитайте ! Дано Ви хареса !
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
2 - 3 листа пресен живовляк
4 - 5 листа полски кострец
5 - 6 стръка тученица
1 шепа обикновено плюскавиче / скрипалец /
5 - 6 листа бораго / краставична трева /
1 краставица
1 ч.ч. лешници
счукан чесън - на вкус
счукан чесън - на вкус
вода
1 ч.л. хималайска сол
струйка зехтин
Най - напред направете ядковото мляко.Накиснете ядките за 6 часа във вода и ги смилете докато получите фина смес.Добавяйте вода до нужното количество.Обикновено на 1 ч.ч. ядки добавям 500 - 600 мл. вода.Но вие преценете каква гъстота на млякото искате да постигнете.Нарежете краставицана на ситни кубчета или я настържете на едро ренде.Когато е настъргана по - ясно се откроява аромата и.Измийте зеленината, нарежете я на фини и тънки ивички.Смесете всички продукти за таратора в голяма купа и отгоре полейте със струйка зехтин.Охладете за няколко часа в хладилник и да Ви е сладко !
Бораго / краставична трева / |
Широколистен живовляк |
Тученица |
Обикновено плюскавиче / скрипалец / |
Див скрипалец |
Де да беше наблизо, щях да прескоча да опитам този таратор, иначе шанс да се сдобия с тия тревици - никакъв:))
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванетези треви ги има в големия град, огледай се наоколо.Обаче трябва да се берат от чисто място, това е наистина проблем.В селата е чисто, няма промишленост аз ги бера винаги от там.
Поздрави !