КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 18 юни 2018 г.

Таратор с лешниково мляко и диви треви / Tartar with honey and wild grass /



Див скрипалец


   В летните жеги се нуждаем от прохлада.Но през постните периоди от годината правя таратора с мляко от ядки.В тази рецепта използвах и някои диви треви от нашата градина - скрипалец, живовляк, тученица, полски кострец.Краставична трева / бораго / винаги засявам всяка година.Получи се вкусен разхлаждащ веган таратор.Опитайте ! Дано Ви хареса !

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

2 - 3 листа пресен живовляк
4 - 5 листа полски кострец
5 - 6 стръка тученица
1 шепа обикновено плюскавиче / скрипалец /
5 - 6 листа бораго / краставична трева /
1 краставица
1 ч.ч. лешници
счукан чесън - на вкус
вода
1 ч.л. хималайска сол
струйка зехтин

   Най - напред направете ядковото мляко.Накиснете ядките за 6 часа във вода и ги смилете докато получите фина смес.Добавяйте вода до нужното количество.Обикновено на 1 ч.ч. ядки добавям 500 - 600 мл. вода.Но вие преценете каква гъстота на млякото искате да постигнете.Нарежете краставицана на ситни кубчета или я настържете на едро ренде.Когато е настъргана по - ясно се откроява аромата и.Измийте зеленината, нарежете я на фини и тънки ивички.Смесете всички продукти за таратора в голяма купа и отгоре полейте със струйка зехтин.Охладете за няколко часа в хладилник и да Ви е сладко !





Бораго / краставична трева /


Широколистен  живовляк


Тученица


Обикновено плюскавиче / скрипалец /

Див скрипалец





2 коментара:

  1. Де да беше наблизо, щях да прескоча да опитам този таратор, иначе шанс да се сдобия с тия тревици - никакъв:))

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    тези треви ги има в големия град, огледай се наоколо.Обаче трябва да се берат от чисто място, това е наистина проблем.В селата е чисто, няма промишленост аз ги бера винаги от там.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване