ОРИЗ С АСПЕРЖИ, КЕДРОВИ ЯДКИ, КРАСТАВИЦА И КАПЕРСИ
1 ч.ч. ориз ЖАСМИН
21/2 ч.ч. вода
9 - 10 зелени крехки аспержи
3 - 4 с.л. мариновани каперси
1 краставица
1/2 връзка копър
30 грама кедрови ядки
зехтин
1 ч.л. сол
сок от 1 лимон
Измийте аспержите и отчупете долната част - 1 - 2 см. от основата.Нарежете всяка аспержа на тънки кръгчета.Измийте в няколко води ориза и го оставете да се отцеди.Нарежете на малки кубчета краставицата, копъра - на ситно.
Във вряща вода изсипете ориза и аспержите, разбъркайте няколко пъти.Добавете също сока от 1/2 лимон.Намалете огъня до минимум и варете 15 минути.Оставете на изключен котлон още 5 - 10 минути докато ориза поеме водата напълно.Накрая добавете сок от 1/2 лимон, зехтин, краставица, каперси, копър и кедрови ядки.Разбъркайте леко и след леко охлаждане сервирайте.
Този ориз е прекрасна гарнитура към печени зеленчуци, риба, прясна салата.
Приятен апетит !
ОРИЗ С ТИКВИЧКИ, КЕДРОВИ ЯДКИ И АСПЕРЖИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. ориз Арборио
3 ч.ч. вода или бульон
1 малка тиквичка
9 - 10 аспержи
20 - 30 грама кедрови ядки
1/2 връзка копър
6 - 8 чери доматчета / за украса /
1 ч.л. сол
растителна мазнина по избор
Измийте аспержите и отрежете всяка аспержа на 2 см. от основата.Нарежете на малки кръгчета.Ситно нарежете копъра, а чери доматчетата измийте, почистете и нарежете на половинки. Тиквичката измийте, почистете и без да я белите нарежете на кубчета.
Измийте ориза в няколко води и го отцедете.В кипяща подсолена вода или бульон изсипете ориза, нарязаните тиквички и аспержи и веднага намалете огъня до минимум.Варете 15 минути под капак, изключете огъня и оставете на котлона още 10 минути.Преди да свалите от огъня добавете кедровите ядки и копъра и разбъркайте.
Преди сервиране украсете ястието с чери домати.
Приятен апетит !
ОРИЗ С ТИКВИЧКИ, КЕДРОВИ ЯДКИ И АСПЕРЖИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. ориз Арборио
3 ч.ч. вода или бульон
1 малка тиквичка
9 - 10 аспержи
20 - 30 грама кедрови ядки
1/2 връзка копър
6 - 8 чери доматчета / за украса /
1 ч.л. сол
растителна мазнина по избор
Измийте аспержите и отрежете всяка аспержа на 2 см. от основата.Нарежете на малки кръгчета.Ситно нарежете копъра, а чери доматчетата измийте, почистете и нарежете на половинки. Тиквичката измийте, почистете и без да я белите нарежете на кубчета.
Измийте ориза в няколко води и го отцедете.В кипяща подсолена вода или бульон изсипете ориза, нарязаните тиквички и аспержи и веднага намалете огъня до минимум.Варете 15 минути под капак, изключете огъня и оставете на котлона още 10 минути.Преди да свалите от огъня добавете кедровите ядки и копъра и разбъркайте.
Преди сервиране украсете ястието с чери домати.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар