Жълтият грах е много вкусен суров и подходящ за приготвяне на хумус.В индийските магазини за хранителни продукти има чудесно разнообразие от бобови храни.Този грах не покълва, но след накисване е прекрасен за приготвяне на хумус.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
300 грама накиснат във вода жълт грах
4 с.л. сусамов тахан
1 щипка хималайска сол
сок от 1 лимон
1 - 2 с.л. мед
подправка аджика
смлян кимион
пушен червен пипер
сладък червен пипер
зехтин
Залейте зърната от сух жълт грах с вода докато ги покрие.Оставете така за 1 нощ докато граха удвои обема си.В пасатор или нутрибулет смелете жълтия грах, сока от лимона и част от водата, в която грахът е накиснат.Смелете няколко пъти докато получите хубава хомогенна паста.Към тази сурава паста добавете меда, тахана, солта и хубаво разбъркайте.
В подходящ съд изсипете хумуса и гарнирайте отгоре с подправки и зехтин - аджика, кимион, пушен и сладък червен пипер.Ако желаете използвайте други подправки - къри, куркума, хмели - сунели.
Сервирайте веднага след приготвянето.Можете да съхраните хумуса в затворен съд в хладилник до 1 седмица .
Приятен апетит !
Много интересно предложение, Ели! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянче,
ОтговорИзтриванежълтият грах е чудесен за приготвяне на хумус, както суров, така и варен.Може да се намери в индийските магазини , но не покълва.С удоволствие бих направила и хумус от кълнове на жълт грах ако намеря хубав за кълнове.Но и така само накиснат е вкусен суров.
Поздрави и весело лято !
Отново прекрасно предложение, Елена -
ОтговорИзтриваненеизчерпаема откъм идеи, полезни съвети
и страхотни рецепти - Благодаря ти!
А днес: Честит да бъде рожденият ти ден,
с голяма виртуална прегръдка и най-сърдечни пожелания за здраве и благоденствие, мир, спокойствие и много радост, вдъхновение,
твое лично удовлетворение и сбъднати мечти!
Хубави празнични дни и усмихнато слънчево лято!
Благодаря ти от сърце Дианка.Много хубав коментар, прекрасни пожелания.Желая и на теб много здраве, усмивки и слънчево и весело лято.
ИзтриванеПоздрави !