Започнал е вече Петровият пост, който тази година е 4 седмици - от 04.06. до 29.06.Този пост не е толкова строг както Великия пост.Всеки през този период може да употребява мляко от ядки или кълнове от житни растения.
Днес Ви предлагам таратор с мента и цвят от лайка, който е много вкусен и полезен.Използвах за направата на мляко лешници, но ако желаете можете да използвате всяка друга ядка - орех, бадем, кайсиева ядка или друга според желанието.
Цветът от лайка е леко горчив, но с приятна нотка, а ментата е прекрасна добавка в топлото време.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1/2 ч.ч. / 150 грама / лешници
3 ч.ч. вода
1 краставица
1 връзка репички
1 главичка пресен чесън
5 - 6 стръка прясна мента
1 щипка сол
растителна мазнина по избор - 3 - 4 с.л.
цвят от лайка - 1 - 2 с.л. - за декорация
Накиснете във вода лешниците за 6 часа и заедно с водата ги смелете хубаво в пасатор или нутрибулет.Трябва да получите хубаво хомогенно растително мляко.Добавете нарязаната на кубчета или настъргана на едро ренде краставица, тънки филийки репички, ситно нарязана мента и чесън, сол и растителна мазнина.Хубаво разбъркайте и преди да сервирате декорирайте всяка порция с цвят от лайка.
Приятен апетит !
Елена, както винаги, по време на пости /и не само/,
ОтговорИзтриванерецептите ти са много интересни, разнообразни,
здравословни и цветно колоритни - Благодаря ти!
Сърдечен поздрав за теб, леки и спокойни пости!
Леки пости и на теб Дианка !
ИзтриванеДа, в този сезон има много билки и диви треви / плевели /, които успешно можем да включим в плънки, баници, хлебчета, салати, пюрета и гарнитури.А този таратор е просто малко по - различна идея от класиката.
Поздрави и успешна нова седмица !
Също много интересно!
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванетова е една вариация на веган таратор.Малко по - различен, с лайка.Чудесен е и много вкусен.
Поздрави !