КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 5 март 2019 г.

Постна яхния със сушени сини сливи / Straw stew with dried prunes /








         Тази простичка и много лесна за приготвяне яхния правеше навремето баба ми, особено зимата или по време на пости.Скоро наближава Великия пост затова реших да Ви покажа тази рецепта.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

5 - 6 големи глави кромид лук
1 с.л. с връх бяло брашно / оризово брашно, царевично нишесте /
1 дафинов лист
1 с.л. равна червен пипер
1 ч.л. чубрица
8 - 12 сини сливи
вода около 3 - 4 кафени чашки
сол на вкус
растителна мазнина

    Яхнията се приготвя задължително на бавен огън и с малко вода за да стане вкусна.А за тази яхния сушените сини сливи са задължителни.В зависимост от тяхната киселинност обаче броят им може да варира.Добавих ги към края на готвенето за да се попарят леко, да омекнат без обаче самата яхния да се вкисли много.Голямото количество кромид лук придава приятен сладникъв вкус на ястието.
     Нарежете на ситно лука и го задушете в мазнина и малко вода до омекване.Добавете към него брашното, червения пипер, чубрицата, дафиновия лист и солта и хубаво разбъркайте за  1 - 2 минути.Добавете водата на части докато брашното добре се разтвори.Варете яхнията около 20 - 25 минути на бавен огън, преди да свалите от огъня добавете сливите.Варете още 5 минути и сервирайте.Във всяка порция при сервирането добавете и по няколко сини сливи.
           Приятен апетит !
 






4 коментара:

  1. Много вкусно изглежда, Ели! До момента сините сливи съм ги хапвала само в ястия с месо, така, в постен вариант не съм. Но съм сигурна, че е много апетитно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      това е една наистина много вкусна и лесна за приготвяне яхния.Старите хора по селата навремето я правеха толкова често.Като дете си спомням и моята баба как я правеше на печката с дърва.И беше толкова вкусна.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Разкошно звучи и изглежда тази рецепта, Елена,
    чудесни са и другите ти пролетни предложения!
    Благодаря ти и честити мартенски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      тази яхния е подходяща за пости, а от днес започва Великия пост.Баба ми навремето често приготвяше яхнии и от нея знам рецепти.А тази беше задължителна през постите.Тази седмица се пости без мазнина.
      Поздрави и лек и спасителен Велик пост !

      Изтриване