КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 11 ноември 2019 г.

Супа от коприва с тиква и кореноплодни зеленчуци / Nettle soup with pumpkin and root vegetables /



    Есента е към края си, но времето е все още топло и можем да си наберем прясна коприва.А тиквата - тази царица на есенния сезон е чудесен диетичен плод.В тази супа тиквата и копривата се съчетават много добре с коренопродни зеленчуци.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 купа прясна коприва
1/2 голяма глава целина
1/2 голям пащърнак
1 голама червена пиперка капия
1 голям морков
1 - 2 парчета тиква / 200 грама /
1 голяма глава кромид лук
зехтин
сок от 1 - 2 лимона
1 равна с.л. хималайска сол
2 литра вода

    Всички зеленчуци се измиват и почистват.Кореноплодите и тиквата се нарязват на ситни кубчета или парченца.Червената пиперка се нарязва на ивички или ситни парченца.Лукът се реже на ситно.Копривата се измива и нарязва също много ситно.
     В кипяща подсолена вода се добавят кореноплодите, пиперката и тиквата.Варят се на умерен огън до омекване.След това се добавя копривата и се разбърква.Ври така около 15 минути и котлонът се изключва.Накрая се добавя струйка зехтин, а преди сервиране и лимонов сок.
              Приятен апетит !








2 коментара:

  1. Обожавам коприва, Ели! Но... с тиква не съм пробвала. Значи е време :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,
      добавям тиква към зеленчуците за супа , добре се съчетава дори и с копривата.Така,че пробвай, няма да съжаляваш.Вкусна супа се получава дори и само с кореноплодни зеленчуци и тиква.
      Поздрави сърдечни !

      Изтриване