Пълнените зеленчуци са традиционни за всички народи граничещи с България - турци, гърци, румънци, сърби.Приготвят се лесно, а са вкусни и много красиви.За тази рецепта използвах за пълнене едри домати както и едри пиперки подобни на чорбаджийските чушки.Оризът е комбиниран с наряазани на ситно кореноплоди - целина, моркови и пащърнак.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. ориз
1 1/2 ч.ч ситно нарязана целина, моркови и пащърнак
1 голяма глава лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
1 с.л. сол / равна /
4 едри домата
5 - 6 едри зелени пиперки тип чорбаджийки
вода - 4 ч.ч.
растителна мазнина - 1 кафена чашка
Най - напред приготвяме плънката като задушаваме ситно нарязания лук и кореноплодите в мазнина и малко вода.След като зеленчуците леко омекнат добавяме ориза и разбъркваме на огъня докато поеме всичката вода.Сваляме от огъня и добавяме ситно нарязан магданоз, копър и издълбаната част от доматите.Хубаво разбъркваме и пълним предварително подготвени измити и издълбани зеленчуци - домати и чорбаджийки.
Поставяме доматите в средата на тавата за печене, а отстрани чорбаджийките.Ако има остатък от плънката поставяме я между зеленчуците.Заливаме с гореща вода и печем до готовност на 200 градуса.Ястието е вкусно и топло и студено.Сервира се по 1 домат и по 1 пиперка чорбаджийка за всяка порция.
Приятен апетит !
Обичам пълнени зебенчуци, и постния им вариант ми допада:).
ОтговорИзтриванеРядко правя пълнени домати и използвам дометен сок за готвене.Просто реших да публикувам и такава рецепта.Но всички имащи проблеми със стомаха просто трябва да забравят за майонезата приготвена с яйца и за топлинно обработени домати.Предизвикват много силно отделяне на киселини в стомаха.
ИзтриванеПоздрави !