Жълтият грах е подходащ за приготвяне в сурово състояние.От него може да се приготви песто / сурово или топлинно обработено /, крем - супа, гарнитура или дори яхния.Жълтият грах, който купувам не покълва затова го използвам само накиснат във вода докато омекне.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
250 - 300 грама суров жълт грах
1 с.л. с връх конопено семе на прах
1 с.л. с връх микс от подправки - риган, чубрица, сминдух, балканска чубрица и мащерка /
3 - 4 с.л. зехтин
сок от половин лимон
Накиснете във вода зърната жълт грах за 24 часа докато омекнат.Сменете водата 2 пъти и измийте хубаво зърната след изтичане на времето.Смелете граха в машинка за мелене на месо или пасатор като добавите лимоновия сок.При нужда повторете процедурата докато получите добре смляна хомогенна смес.Овкусете с подправките, конопеното семе и зехтина.Разбъркайте хубаво и оставете сместа да престои 2 часа за добро овкусяване.
Оформете от сместа тарта, бургер или каквото на вас Ви харесва.От тази смес могат да се приготвят сурови кнедли с две лъжици.Аз направих тарта и украсих семпло с чери домати.
Приятен апетит !
Няма ли проблем да се яде суров грах?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванежълтият и зеленият грах могат да се ядат сурови.Няма проблем.Но могат да се накисват предварително във вода.Зеленият грах може да се бере в млечна зрелост.Тогава зърната са крехки, меки и много вкусни.
Поздрави !