КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 28 септември 2020 г.

Кьопоолу с тиквички , патладжани и зелени пиперки / Kyoolu with zucchini, aubergines and green peppers /

 


     Тази рецепта измислих сама стараейки се да оползотворя няколко патладжана и тиквички.Приготвих сместа със зелени пиперки за да получа зелен цвят на кьопоолуто.Тиквичките не са типичен зеленчук при приготвяне на кьопоолу, но на мен ми харесва да ги добавя печени както пека и патладжана.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

5 кг. зелени пиперки капия

4 патладжана

5 тиквички

сол на вкус

олио и оцет на вкус

   Измийте хубаво патладжаните и тиквичките.Почистете тиквичките от дръжките и ги разполовете на две по дължина.Патладжаните тук - там прободете с нож за да не се пукат при печенето, запазете дръжките им.Поставете заленчуците върху хартия за печене и изпечете до готовност.Тиквичките леко посолете когато започнат да се запичат и наръсете с мазнина.Пиперките изпечете в чушкопек /предварително почистени от семето / и поставете в съд с капак за да се задушат.Обелете изстиналите пиперки и патладжани и заедно с тиквичките смелете в месомелачка.

В тенджера с дебело дъно поставете сместа от пиперки, тиквички и патладжани и на силен огън бъркайте постоянно.Когато се поизпари водата намалете огъня до минимум, добавете сол и олио и хубаво разбъркайте.Бъркайте сместа така на тих огън докато всичката вода се изпари напълно.Накрая добавете оцет на вкус и оставете още малко на огъня.Трябва да получите гъсто и хомогенно зелено пюре от печени тиквички, патладжани и пиперки.

Напълнете горещата смес в предварително добре стерилизирани буркани, запечатайте и стерилизирайте отново във вода за 20 минути./ от момента на завиране на водата /.

Това зелено кьопоолу може да се овкуси с магданоз, с копър, с чесън, с босилек или както на Вас Ви харесва.

      Приятен апетит !














4 коментара:

  1. Интересна и вкусна хрумка, Ели! Обичам такива експерименти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    получава се вкусно кьопоолу.Тиквичките могат да се настържат на едро ренде и задушат хубаво до изпаряване на съдържащата се в тях вода и тогава тази смес да се добави към смлените печени патладжани и пиперки.
    Поздрави, спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Точно си търся такива рецепти :) хареса ми :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле,
      това кьопоолу го правим няколко поредни години.Всички имаме стомашни проблеми и киселини.Не използваме домати.Не правим и лютеници.Сушим доматите.Но правим зимнина с тиквички, пиперки и патладжани.
      Поздрави !

      Изтриване