КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 21 декември 2020 г.

Ориз с грах и копър гарниран със печени зеленчуци / Rice with peas and dill topped with roasted vegetables /

 


   Тази лесна и много вкусна гарнитура може да се приготви по всяко време на годината.Придуктите се намират лесно, евтини са и с тях разполага почти всеки български дом.Тази гарнитура може да се предложи и на Бъдни вечер като вкусна и ароматна добавка към основното меню.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

За ориза :

1 ч.ч. ориз

1 ч.ч. грах

1/2  връзка копър

растителна мазнина

сол

Добавка :

печени червени пиперки и печени тиквички на грил тиган ; за овкусяване : чесън, соев сос, копър, балсамов оцет, мед, зехтин

    Най - напред сварете ориза.Грахът може да е замразен или консервиран.Използвайте грах , с какъвто разполагате.С консервиран се работи лесно, със замразен също.

  Измийте ориза няколко пъти докато водата след измиването се избистри и се отмие нишестето.Нарежете една връзка копър на ситно като разделите зелената част и дръжките.Сложете на котлона да заврят 4 чаши вода.Във врящата вода добавете ориза и намалете огъня.Варете така 10 минути, добавете граха , дръжките от копъра и сол на вкус.Леко разбъркайте и варете на тих огън още 10 минути.Накрая добавете ситно нарязана 1/ 2 връзка копър, но само зелената част и струйка мазнина.Поставете хаврия върху тенджерата и затворете с капак за да може ориза хубаво да се задуши.

  За тази гарнитура използвах печени пиперки от фризер, а тиквичката нарязах на тънки ленти и изпекох от двете страни на грил - тиган намазан леко с мазнина.Овкусих пиперките с чесън и зехтин, а тиквичката с 1 ч.л. соев сос, 1 ч.л. балсамов оцет, копър и мед.

   Сервирайте гарнитурата както на Вас Ви харесва.Оризът може да се сервира с лъжица за правене на топки както и да се постави във формички.

                 Приятен апетит !

 



















   

2 коментара:

  1. Превръщаш едно обикновено ястие в изкушение!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    обичаме ориз с копър, а с добавка на зелен грах се получи вкусна гарнитура.
    Поздрав и успешна и благодатна година !

    ОтговорИзтриване