В студените зимни дни какво по - хубаво от една топла супа или яхния с фасул, леща или грах.Белият фасул е много вкусен комбиниран с кореноплодни зеленчуци и тиквичка.Тиквичката придава сладникав, много приятен вкус.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 малка купичка бял фасул / 1 част /
1 малка тиквичка
1 корен пащърнак
1 голям морков
1 глава кромид лук
2 с.л. сушени зеленчуци
2 с.л. пиперково пюре
2 дафинови листа
зехтин
хималайска сол 1 с.л. равна
2 с.л. смесена подправка - сушен джоджен, сушен бял риган, сушена мащерка, сушена арабска мента, чубрица, балканска чубрица, естрагон, сушен босилек
вода / 4 части /
Ние имаме домашен фасул, който се сварява много бързо за около 30 минути дори и без предварително накисване във вода.Но аз независимо от това винаги накисвам фасула за да набъбне.Измивам го хубаво под течаща вода и е готов за употреба.
Почистете моркова, лука и пащърнака и нарежете лука на ситно, моркова и пащърнака на кръгчета.Варя фасула в съотношение с вода 1 : 5.За яхния използвам по малко вода - 1 : 4. / фасул : вода /.
Поставете фасула в тенджера, добавете студена вода и загрейте до кипване.Оберете пяната и добавете зеленчуците без тиквичката / пресни и сушени / и дафиновия лист. Когато водата заври намалете огъня и варете на тих огън до омекване на продуктите.Малко преди да омекнат напълно добавете сол, пиперково пюре, нарязана на кубчета тиквичка, зехтин и подправките.
Когато всичко е напълно готово сервирайте яхнията в порционни чинии топла или студена.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар