КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 27 юни 2022 г.

Хайвер от тиквички / Zucchini caviar /

 



     Този хайвер от тиквички прави моята майка.Днес го приготвям и аз.Рецептата сме записали от пресата преди години.Хайверът става вкусен без добавка на вода.Но аз добавих малко, защото жълтите тиквички са по - твърди и по - бавно омекват.Хайверът може да се пасира в пасатор или блендер.Аз го пасирах с ръчна преса за картофи, защото исках да се усещат парченцата тиквички.Орехите също предпочитам да са ситно нарязани, както и чесъна, а не смлени за да се усещат.Вие можете да направите хайвера както най - много Ви харесва.

     НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

4 - 5 средно големи зелени тиквички, на кубчета

4 - 5 средно големи жълти тиквички , на кубчета

1 кафена чашка зехтин или олио

1/2 вр.копър

1/2 ч.ч. орехи

4 - 5 склидки чесън

1 с.л. ябълков оцет

1 щипка сол

1/2 ч.ч. вода

        Тиквичките измийте хубаво под течаща вода, почистете в двата края и нарежете на кубчета.Ситно нарежете орехите, чесъна и копъра.В загрята мазнина и малко вода поставете тиквичките на силен огън.Разбъркайте няколко пъти и намалете огъня до умерен.Добавете при необходимост още вода.Когато водата се поизпари добавете солта и внимателно разбъркайте.Продължете да задушавате тиквичките под капак до пълното им омекване.Те трябва да останат на мазнина.След като вече са готови свалете от огъня и  пасирайте с ръчна преса или пасатор.Оставете да се охладят.Добавете чесъна, орехите, копъра и оцета и разбъркайте.

    Хайверът се поднася студен като ордьовър, но може да се използва и като гарнитура към риба, месо, сирена, гъби , да послужи за намазване на препечени филийки, пица, тортиля, лаваш.

                  Приятен апетит !














Няма коментари:

Публикуване на коментар