Този хайвер от тиквички прави моята майка.Днес го приготвям и аз.Рецептата сме записали от пресата преди години.Хайверът става вкусен без добавка на вода.Но аз добавих малко, защото жълтите тиквички са по - твърди и по - бавно омекват.Хайверът може да се пасира в пасатор или блендер.Аз го пасирах с ръчна преса за картофи, защото исках да се усещат парченцата тиквички.Орехите също предпочитам да са ситно нарязани, както и чесъна, а не смлени за да се усещат.Вие можете да направите хайвера както най - много Ви харесва.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
4 - 5 средно големи зелени тиквички, на кубчета
4 - 5 средно големи жълти тиквички , на кубчета
1 кафена чашка зехтин или олио
1/2 вр.копър
1/2 ч.ч. орехи
4 - 5 склидки чесън
1 с.л. ябълков оцет
1 щипка сол
1/2 ч.ч. вода
Тиквичките измийте хубаво под течаща вода, почистете в двата края и нарежете на кубчета.Ситно нарежете орехите, чесъна и копъра.В загрята мазнина и малко вода поставете тиквичките на силен огън.Разбъркайте няколко пъти и намалете огъня до умерен.Добавете при необходимост още вода.Когато водата се поизпари добавете солта и внимателно разбъркайте.Продължете да задушавате тиквичките под капак до пълното им омекване.Те трябва да останат на мазнина.След като вече са готови свалете от огъня и пасирайте с ръчна преса или пасатор.Оставете да се охладят.Добавете чесъна, орехите, копъра и оцета и разбъркайте.
Хайверът се поднася студен като ордьовър, но може да се използва и като гарнитура към риба, месо, сирена, гъби , да послужи за намазване на препечени филийки, пица, тортиля, лаваш.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар