КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 29 юни 2022 г.

Хумос от боб мунг / Bob mung hummus /

 



    Боб мунг е чудесна белтъчна храна и е много подходящ както за кълнове така и за хумос.В Средиземноморската кухня този боб се използва значително повече отколкото в България.От него се приготвят супи, яхнии, хумос и пастети с различни добавки.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

300 грама суров боб мунг

сок от 1 лимон

5 - 6 с.л. тахан

сол на вкус

За гарниране :

кимион, сумак, зехтин ; чери домати в различни цветове

   Боб мунг може да се вари и без предварително накисване във вода.Сварява се бързо, защото е крехък и нежен по структура.Но аз винаги накисвам бобовите култури във вода преди варене.Не е нужно много време, 6 часа са достатъчни.

     След накиването поставете боба във вода / да го покрие напълно / и загрейте на силен огън.Оберете пяната с решетъчна лъжица и намалете огъня до минимум.Варете до готовност като малко преди да снемете от огъня добавите солта.Разбъркайте хубаво.Боб мунг трябва да е добре сварен, мек на пипане и с малко вода.След като леко се охлади го пасирайте в пасатор или блендер.Към него добавете лимоновия сок, тахана и отново пасирайте до гладкост.

    Хумосът се сервира по традиционния за източната кухня начин - поръсен със смлян кимион и сумак.И полят със струйка зехтин.Добавих и малко цветни чери доматчета и магданоз за настроение и вкус.

           Приятен апетит ! ЧЕСТИТ И БЛАГОСЛОВЕН ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ ! 










2 коментара:

  1. Приготвих я тази рецепта за вечеря. Много хубава се получи. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че Ви допада рецептата.И аз благодаря за отзива.Бъдете здрава и благословена - Вие и Вашето семейство.
      Поздрави и лек и спорен ден !

      Изтриване