КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 9 декември 2023 г.

Яхния от бял фасул с цели глави чесън и малки лукчета / White bean stew with whole garlic and small onions /

 



   НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 

400 грама бял фасул

2 - 3 глави чесън

10 - 12 дребни лукчета / балучки /

1 морков

парче корен целина и 2 - 3 стъбла

корени магданоз - 2 - 3 с.л.

1 с.л. с връх чубрица

1 с.л. с връх балканска чубрица

олио - струйка

вода

1 с.л. равна сол

За сервиране : 1 глава чесън и 3 главички лук

      Измийте хубаво фасула под течаща вода и го залейте с вода в купа за 12 часа.Отлейте след това водата, измийте отново и го залейте с вода в тенджера до повърхността на зърната.На силен огън трябва да заври.Отлейте отново водата и поставете фасула в нова вода.Тази вода трябва да е повече, около 3 см. над нивото на зърната.Варете след завиране на бавен огън докато зърната омекнат, но не напълно.

    Подгответе зеленчуците - обелете лукчетата, нарежете моркова, целината и корените магданоз на ситно, почистете чесъна от външната люспа, но внимавайте да се запази цялостта на главата.Ако е нужно почистете и мустачките.След като фасула е полусварен добавете зеленчуците и оставете да ври на бавен огън до готовност.

    10 минути преди да свалите от огъня извадете внимателно чесъна и лукчетата, засилете огъня и добавете подправките, солта и струйка олио.След като фасула леко се развари и е готов изключете огъня и оставете да изстине на котлона.Накрая добавете внимателно лукчетата и чесъна.

           Сервирайте като във всяка порция добавите чесън или малки лукчета.

                 Приятен апетит !









Няма коментари:

Публикуване на коментар