НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
400 грама бял фасул
2 - 3 глави чесън
10 - 12 дребни лукчета / балучки /
1 морков
парче корен целина и 2 - 3 стъбла
корени магданоз - 2 - 3 с.л.
1 с.л. с връх чубрица
1 с.л. с връх балканска чубрица
олио - струйка
вода
1 с.л. равна сол
За сервиране : 1 глава чесън и 3 главички лук
Измийте хубаво фасула под течаща вода и го залейте с вода в купа за 12 часа.Отлейте след това водата, измийте отново и го залейте с вода в тенджера до повърхността на зърната.На силен огън трябва да заври.Отлейте отново водата и поставете фасула в нова вода.Тази вода трябва да е повече, около 3 см. над нивото на зърната.Варете след завиране на бавен огън докато зърната омекнат, но не напълно.
Подгответе зеленчуците - обелете лукчетата, нарежете моркова, целината и корените магданоз на ситно, почистете чесъна от външната люспа, но внимавайте да се запази цялостта на главата.Ако е нужно почистете и мустачките.След като фасула е полусварен добавете зеленчуците и оставете да ври на бавен огън до готовност.
10 минути преди да свалите от огъня извадете внимателно чесъна и лукчетата, засилете огъня и добавете подправките, солта и струйка олио.След като фасула леко се развари и е готов изключете огъня и оставете да изстине на котлона.Накрая добавете внимателно лукчетата и чесъна.
Сервирайте като във всяка порция добавите чесън или малки лукчета.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар