Лесно и бързо особено сега в топлите дни на годината можем да приготвим кисело мляко от различни по вид ядки.За тази много вкусна салата използвах кисело мляко от белени бадеми, което е много леко и приятно на вкус.Жълтите тиквички, които засяхме в градината чудесно допълниха и обогатиха вкуса на тази салата " Снежанка ".
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
200 гр. белени бадеми
1 вр. копър
1 средна по големина жълта тиквичка
1 щипка хималайска сол
зехтин
3 - 5 склидки счукан чесън / едри /
сок от 1 лимон
Най - напред накиснете белените бадеми във вода за 4 - 6 часа.Смелете ги в пасатор заедно с водата докато получите гладка и еднородна смес.Водата трябва да покрие напълно бадемите.Добавете сок от 1 лимон и оставете така на стайна температура сместа да престои за 10 - 12 часа.От време на време разбърквайте и следете сместа.Тя трябва да добие леко кисел вкус подобен на кисело мляко.При много топло време 12 часа престой са напълно достатъчни.Отцедете суроватката през марля и използвайте бадемовата маса за салатата.
Нарежете 1 тиквичка на много тънки жулиени, добавете към нея ситно нарязан копър, счукан чесън, зехтин и добавете бадемовата маса.Хубаво разбъркайте и поднесете.
Не използвах никаква сол.Ако решите да използвате сол има два варианта - да счукате чесъна с малко сол или да използвате сол за овкусяване на тиквичките.Във втория случай тиквичките задължително трябва да се отцедят, защото ще пуснат вода и ще разводнят салатата.
Поднесете салата веднага след приготвянето.Приятен апетит !
Най - напред накиснете белените бадеми във вода за 4 - 6 часа.Смелете ги в пасатор заедно с водата докато получите гладка и еднородна смес.Водата трябва да покрие напълно бадемите.Добавете сок от 1 лимон и оставете така на стайна температура сместа да престои за 10 - 12 часа.От време на време разбърквайте и следете сместа.Тя трябва да добие леко кисел вкус подобен на кисело мляко.При много топло време 12 часа престой са напълно достатъчни.Отцедете суроватката през марля и използвайте бадемовата маса за салатата.
Нарежете 1 тиквичка на много тънки жулиени, добавете към нея ситно нарязан копър, счукан чесън, зехтин и добавете бадемовата маса.Хубаво разбъркайте и поднесете.
Не използвах никаква сол.Ако решите да използвате сол има два варианта - да счукате чесъна с малко сол или да използвате сол за овкусяване на тиквичките.Във втория случай тиквичките задължително трябва да се отцедят, защото ще пуснат вода и ще разводнят салатата.
Поднесете салата веднага след приготвянето.Приятен апетит !
Много интересно предложение, Лени! Не съм опитвала такава салата, нито кисело ядково мляко, но предполагам, че е много вкусно!
ОтговорИзтриванеЛюси,
Изтриванекиселите млека от ядки наподобяват по вкус животинските млека и през лятото са чудесни за салати.А жълти тиквички вече има и в големите търговски вериги.
Поздрави, весело и прохладно лято !
Много хубава идея, Елена,
ОтговорИзтриванечудесно предложение за лятото и не само...
Благодаря за вдъхновението и страхотните рецепти!
Дианка,
Изтриванетова лято като че ли нямам много вдъхновение , но все се намира по малко време.Чудесна салата се получава с ядковите кисели млека.
Поздрави, весело и прохладно лято !
Аз ще повторя Люси - интересно и не опитвано от мен.
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванебадемовото кисело мляко е подобно на вкус както всяко животинско кисело мляко.Наподобява се вкуса, но все пак е ядков.
Поздрави !