КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 7 януари 2015 г.

Постни лозови сармички с ориз и копър / Vegetarian stuffed vine with rise and dill /




   Тези постни сармички приготвям почти през цялата година.Всеки знае как се правят сармички, няма нищо сложно в приготовлението.Единственото нещо, което различава тази рецепта от всички останали е, че на дъното на тенджерата се поставят сухи съцветия от копър.
По тази рецепта приготвям и сармичките за Бъдни вечер.През лятото задължително си изсушавам копър / за подправка - и листата и семената /, съцветия или цели стъбла - за приготвяне на сармички или пълнени пиперки.
НЕОБХОДИМИ СА СЛЕДНИТЕ ПРОДУКТИ  : 1 - 11/2 ч.ч. ориз, 1 връзка пресен копър / може да се използва и сушен /, семена от копър - смлени, 1 -2 щипки , 1 глава лук, 1 по - голям стрък праз - лук, хималайска сол на вкус, 1 буркан консервирани лозови листа, сухи съцветия от копър, зехтин - 1 малка кафена чашка ; сок от 1 лимон при сервиране ;
За приготвяне на тези вкусни сармички много е важно какви са лозовите листа.Аз си приготвям домашни, от непръскано с препарати лозе.Листата трябва да са от сортове, при които листата са по - крехки, фини и меки.Има сортове с много твърди листа, които при приготовлението не са никак вкусни.Ако решите да използвате закупени листа от търговските вериги подберете такива, които са по - меки и тънки, те стават и по - вкусни като краен резултат.
Най - напред нарежете на ситно праз - лука и кромид - лука.Измийте в няколко води ориза, нарежете на ситно пресния копър, дебелите стъбла заедно с корените измийте и оставете за подложка най - отдолу.
На дъното на тенджера с дебело дъно поставете сухите съцветия от копър и стъблата от пресния копър.Отгоре започнете да подреждате готовите сармички.
В отделен съд задушете в зехтин и 1/2 ч.ч. вода праз - лука, кромид - лука, зобавете и сол на вкус.След като поомекнат зеленчуците добавете и ориза.Ако е необходимо добавете още малко гореща вода.След като плънката поеме водата, снемете тенджерата от огъня и добавете нарязания пресен копър и смлени семена копър.Започнете свиването на сармичките като използвате 1 или 2 лозови листа.
След като всичко е готово, поставете чиния отгоре върху приготвените сармички, залейте с гореща вода и варете след завиране на ястието на тих огън до готовност на ориза - 20 - 30 минути.
Сервирайте готовите сармички заляти със сок от лимон и да ви е сладко !















2 коментара:

  1. Честита Нова година, с пожелания за здраве и щастие! Успешна 2015! Чудесни сармички, наистина с копър не съм пробвала. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Стават вкусни Кате, даже много вкусни.Сухите съцветия от копър и смляното семе от копър им придава чудесен вкус.Честита Нова година и на теб.Нека е успешна и плодотворна за цялото ти семейство.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване