Тази напитка приготвяме от известно време всяка година.Джинджифилът е известна подправка, която се използва в цял свят, най - вече в Индия и Китай.В България в големите търговски вериги се продава джинджифил на прах, пресни или сушени корени.
Пресните джинджифилови корени са много сочни, с много силен лимонов аромат и много лютив вкус.Ако желаете да изпробвате тази рецепта вземете малко количество корени.Аз използвам 1/2 или 1 кг.
Обелете корените / може да използвате домакински ръкавици, защото корените са люти /, нарежете ги на парченца.Смелете ги в електрическа машинка за мелене на месо.Могат и да се настържат, но джинджифиловия корен съдържа много фини нишки и става по - трудно.
Получената смес съдържа много сок със силен лимонов аромат и е силно лютива.За да се отсранят фините нишки на джинджифиловите корени сместа се прецежда през марля.Добавя се равно или по - голямо количество мед, сместа трябва да има сладък вкус.
Тази напитка се консумира добавена към кисело мляко, чай, сладкиши, ястия, супи, салати или самостоятелно по 1 с.л.Съхранява се в хладилник.
При по - дълъг престой в хладилника джинджифиловият сок не е толкова лют.
Друг начин за приготвяне на джинджифила е с използването на лимонов сок без прецеждане на сока.Джинджифиловите корени се обелват, нарязват и смилат в пасатор.Към смляната смес, поставена в блендера се добавя мед и лимонов сок и се пюрира до получаването на гладко и фино пюре.Поставя се в стъклен буркан и се съхранява в хладилника.
Аз използвах 1/2 кг. смлян джинджифил, сок от 6 лимона и 1 буркан мед / 600 гр./.]
Има разлика в начина на смилане на корените, когато се използва пасатор или електрическа машинка за мелене на месо.При смилане в пасатора не се отделя толкова много сок от корените, както това става при смилане в месомелачка.
Коренът на джинджифила съдържа калий, манган, минерали, смоли, етерични масла.Ето някои от неговите приложения при различни заболявания :
- естествен антиоксидант, подпомага лечението на тумори ;
- намалява диабетната нефропатия при диабет ;
- стимулира притока на кръв към мозъка, подобрява мозъчната дейност ;
- намалява високото кръвно налягане ;
- подпомага изхвърлянето на токсини, увеличава имунитета ;
- притежава мощно отхрачващо действие, чудесно средство при простуда, настинка и грип.Прочиства дихателните пътища, стимулира отделянето на слуз ;
- неутрализира киселините в стомаха, премахва гаденето и стимулира храносмилането ;
- подпомага лечението на морската болест ;
- блокира възпалението при силно главоболие и мигрена ;
- джинджифилът притежава мощен противовъзпалителен ефект, подпомага лечението на ревматоиден артрит ;
- има мощни противоглистни свойства ;
- подобрява функцията на черния дроб, засилва кръвообращението ;
- стимулира метаболизма и изгарянето на мазнините, добро средство за ослабване ;
Направете си пюре или напитка от джинджифил и всекидневно я използвайте! Ако желаете да премахнете лютивия вкус направете сместа от джинджифил и мед по първата рецепта.Вторият начин може да се приложи когато желаете корена да се използва цялостно, без премахване на власинките.Вместо мед може да се използва агаве или кленов сироп.
Друг начин за приготвяне на джинджифила е с използването на лимонов сок без прецеждане на сока.Джинджифиловите корени се обелват, нарязват и смилат в пасатор.Към смляната смес, поставена в блендера се добавя мед и лимонов сок и се пюрира до получаването на гладко и фино пюре.Поставя се в стъклен буркан и се съхранява в хладилника.
Аз използвах 1/2 кг. смлян джинджифил, сок от 6 лимона и 1 буркан мед / 600 гр./.]
Има разлика в начина на смилане на корените, когато се използва пасатор или електрическа машинка за мелене на месо.При смилане в пасатора не се отделя толкова много сок от корените, както това става при смилане в месомелачка.
Коренът на джинджифила съдържа калий, манган, минерали, смоли, етерични масла.Ето някои от неговите приложения при различни заболявания :
- естествен антиоксидант, подпомага лечението на тумори ;
- намалява диабетната нефропатия при диабет ;
- стимулира притока на кръв към мозъка, подобрява мозъчната дейност ;
- намалява високото кръвно налягане ;
- подпомага изхвърлянето на токсини, увеличава имунитета ;
- притежава мощно отхрачващо действие, чудесно средство при простуда, настинка и грип.Прочиства дихателните пътища, стимулира отделянето на слуз ;
- неутрализира киселините в стомаха, премахва гаденето и стимулира храносмилането ;
- подпомага лечението на морската болест ;
- блокира възпалението при силно главоболие и мигрена ;
- джинджифилът притежава мощен противовъзпалителен ефект, подпомага лечението на ревматоиден артрит ;
- има мощни противоглистни свойства ;
- подобрява функцията на черния дроб, засилва кръвообращението ;
- стимулира метаболизма и изгарянето на мазнините, добро средство за ослабване ;
Направете си пюре или напитка от джинджифил и всекидневно я използвайте! Ако желаете да премахнете лютивия вкус направете сместа от джинджифил и мед по първата рецепта.Вторият начин може да се приложи когато желаете корена да се използва цялостно, без премахване на власинките.Вместо мед може да се използва агаве или кленов сироп.
Заинтригува ме,Ели!Пила съм медовина с лимон,но с този джинджифил истински ми възбуди любопитството....
ОтговорИзтриванеПоздрави!:)
Миленка,
ОтговорИзтриванедоста лютичка е напитката за самостоятелен прием / поне за мен /, но може да се добавя в кисело мляко или плодов шейк и става чудесно на вкус.Може в плодовия шейк или в киселото мляко да се добавят смлян сусам или лен и пчелен прашец.Тогава идеално се допълват вкусовете.
Поздрави !
Много харесвам джинджифила и често го ползвам в кухнята, правя си и чай, ще опитам и твоите предложения.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Опитай Тили,
Изтриванеще останеш доволна.Тази напитка може да се използва за дресинги към салати, шейкове, чай, ястия или предястия.
Поздрави !