Ядката на кашуто е много подходяща за приготвяне на крем - сирене или сирене, приготвя се лесно и има вкус, подобен на сирене - крема или по - точно на кисело мляко.Такова сирене можем да си приготвим и по време на пости , което може да ни послужи за приготвяне на различни салати или гарнитури.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА - СИРЕНЕТО : 300 грама кашу, вода - 300 мл. / ако желаем да получим сирене с по - плътна консистенция / и 600 мл. / ако желаем да получим сирене, подобно на лека по - гъста майонеза /, хималайска сол - на вкус, сок от 1 лимон.
Залейте кашуто с водата за 4 часа.След това отцедете водата, но я запазете.Смелете ядките в пасатора, добавете и водата докато получите гъст или по - рядък крем. Оставете на стайна температура за 24 часа.След това добавете лимоновия сок и пак оставете 24 часа на стайна температура.Накрая овкусете с хималайска сол.
Ако желаете да получите сирене трябва да използвате хранителна мая и агар - агар.Агар - агарът се добива от водорасли, служи като хранителна среда за бактериите и се използва в медицинските лаборатории. Това е всъщност растителен желатин.Аз не използвам за приготвяне на сиренето никакви добавки, ако желая да е по - гъсто просто отцеждам суроватката./ използвам 2 ката тензух за отцеждането /
От този грамаж ядки приготвих около 700 грама крема - сирене, което разделих на две части и овкусих по различен начин.
ВАРИАНТ 1 - овкусете сиренето с 2 ч.л. накисната в суроватката чия.
ВАРИАНТ 2 - овкусете сиренето с нарязани пресни тиквички, 1 стрък ситно нарязан зелен лук, мащерка, дива и балканска чубрица.
Да ви е сладко !
Украсата на репичката направих с този инструмент |
Крем - сирене със семена от чия |
Крем - сирене със зелен лук, тиквичка, мащерка и диви чубрици |
отдавна се каня да направя ядково сирене. Може пък да започна с крем сирене. Изглежда обещаващо. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМъхче,
ОтговорИзтриванепробвай да си направиш, не е трудно.Някои рецепти включват използване на хранителна мая и агар - агар, но аз не ги използвам.Не прибавям никакви добавки.
Сърдечно ти благодаря за коментара, поздрави !
О, чудни предложения за крема сиренето, направо разкош! Много интересни са всичките ти рецепти, толкова разнообразни, здравословни и вкусни! Поздрави и прекрасен февруари!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за коментара, Кате.Рецептите съм изпробвала в продължение на дълъг период от моят опит да премина само на растителна храна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Защо е необходимо да престои 24 часа на стайна температура?
ОтговорИзтриванеЗдравей Дара,
Изтриванедобре дошла в моя блог.Дано нещичко да ти допадне от публикуваните рецепти.
Престоят от 24 часа на стайна температура е необходим за да ферментират ядките и да се получи вкус, подобен на сирене или по - точно на кисело мляко.Затова се добавя и сок от лимон и ако желаем по - киселичък вкус ферментацията трае общо 48 часа.
Поздрави !