КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Задушена целина и пащърнак / Stewed celery and parsnips /




    Много често през студените зимни дни приготвям задушени зеленчуци, които запазвам добре в черни на цвят торби за смет.Така през цялата зима имам под ръка прясна целина, пресен пащърнак и други кореноплоди.
   Изберете определеното количество кореноплоди - корени пащърнак и корени целина.Почистете ги, измийте ги и ги нарежете на филийки с дебелина 1 см.Наредете ги плътно на редове в тенджера, посолете с хималайска сол и захлюпете с чиния.Налейте около 1/2 ч.ч. вода.Задушавайте на много бавен огън под капак докато зеленчуците омекнат много добре.
Извадете ги още топли и сервирайте в чиния.Ако има останал сос от варенето го разбийте като добавите сок от лимон и зехтин на вкус.Залейте зеленчуците с получената марината и сервирайте.
    Да ви е сладко !











о често

2 коментара:

  1. Аз пък си префасонирам зимните салати, като просто задушавам леко на пара, така че да омекнат малко зеленчуците (но пак си остават хрупкави) и да се стоплят - така хем хапвам зеленчуци, хем ми е топличко. ;) Одеве процедирах и с цвеклото така.
    Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз също използвам варенето на пара за приготвяне на зеленчуци.Най - вкусни стават, когато останат сурови в средата и леко хрупкави.По този начин кореноплодите също много добре се задушават на бавен огън и стават чудесни на вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване