Кокосовият орех е много подходящ за приготвяне на кокосово мляко.То може да бъде употребено в различни рецепти, при които се използват животински млека, плодови закуски, десерти и т.н.
Когото закупя кокосов орех винаги приготвям кокосово мляко, а от месестата част - някакъв десерт.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ШЕЙКА СЪС СЕМЕНА : кокосово мляко, 1 с.л. смлени семена от чия, 2 - 3 с.л. смлени бадеми, 2 - 3 с.л. смляно сусамово семе, 2 - 3 с.л. смляно ленено семе, кленов сироп ;
ПРИГОТВЯНЕ НА КОКОСОВОТО МЛЯКО : Когато купувате кокосови орехи обърнете внимание на " очите " - трите кафяви точки в основата на твърдата част.Те трябва да са твърди и неповредени.Раздрусайте добре ореха и ще чуете има ли кокосова течност вътре.
Отварянето на ореха става много лесно.Най - напред с нож или шило трябва да прободем " окото ", което е по - меко от останалите.Обикновено се вижда с просто око,че две от " очите " са много твърди.След като направим отвор трябва с разклащане да изтече цялата течност - кокосова вода.
Накрая с чук 2 - 3 пъти леко удряме ореха, за да го отворим.С малко ножче внимателно изваждаме и обелваме бялата мека част.Смиламе я в пасатора, заедно с част от кокосовата вода.Поставяме всичко това в блендер, добавяме вода / количеството е по избор / и блендираме.Накрая прецеждаме през марля и ще получим домашно кокосово мляко.Твърдата част от кокоса , останала след прецеждането можем да употребим в десерти и сладкиши.
Към готовото кокосово мляко добавих смляно ленено семе, чия, бадеми и сусам.Накрая подсладих на вкус с кленов сироп / може мед или друг подсладител /.
Получи се прекрасен шейк, с който залях нарязани праскови.Чудесна сутрешна закуска за предстоящия работен ден.
Кокосова вода след отваряне на " окото " |
Отваряне на кокосовият орех с чук |
Отделяне на бялата мека част , кафявата тънка обвивка се обелва с малко ножче |
Кокосова сърцевина |
Кокосово мляко |
Разбъркване на смлените семена с кленовия сироп |
Смляната кокосова сърцевина след приготвяне на млякото |
Готовият кокосов шейк |
Няма коментари:
Публикуване на коментар