Слънчогледът е евтин и много удобен за приготвяне както на кълнове, така и на поници.Небеленият слънчоглед , когато е пресен може да се използва за кълнове, но след това твърдата люспа трябва да се почисти.Използвам точно такъв слънчоглед, пресен е и много вкусен.Но ако желаете за кълнове използвайте и белен слънчоглед, нямам опит с него.Използвала съм го само като цели семки или смлени, но непокълнали - за паста или сос.
Приготвянето на кълнове е лесно.Залейте избраното от вас количество слънчогледови семки с вода за 12 часа.Отлейте водата през цедка и промивайте семките с вода сутрин и вечер.
За да получите паста ги смелете заедно със сока от един лимон в пасатора, добавете щипка хималайска сол и подправки по вкус.Разбъркайте и пастата е готова за сервиране.С нея могат да се гарнират зеленчукови ястия, да се напълнят пресни зеленчуци, да се овкусят дресинги.
Да ви е сладко !
Чудно предложение, другия път като приготвям кълнове ще ги направя на паста! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТеди,
ОтговорИзтриванемного вкусна паста се получи.Кълновете от слънчоглед и пониците са прекрасни за салати и пасти.
Поздрави !