Винаги, когато намеря купувам цикория.Това растение е много полезно и много и различни импровизации в кухнята могат да се направят с него.Цикорията е растение, което е двугодишно и втората година трябва да се отглежда на тъмно,за да се получат хубави и бели , стегнати глави.Цикорията, която виждате на снимката е вид белгийска цикория, която днес се отглежда и в България от някои любители.Направих салата с тези червени, вкусни, леко нагарчащи листа.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА САЛАТАТА :
1 червена белгийска цикория
1 шепа листа от къдрава салатка
1 шепа листа от спанак
1 шепа листа от живовляк
1 - 2 стръка зелен лук
1 - 2 домата
1/2 вр. магданоз
зехтин
щипка хималайска сол
балсамов оцет
Листата на цикорията се отделят едно по едно, измиват се и се отрязват в долната част, където е кочанът.Подреждат се в салатиера.Зеленият лук се нарязва на ситно, живовлякът, зелената салатка и спанакът се режат на тънки ивички, магданозът се реже на ситно.Доматките се режат на малки парченца.Всички продукти се разбъркват в отделна купа, овкусяват се с дресинга и се поставят върху листата от червена цикория.Салатката може да се сервира и в индивидуални порции като се поставят само по няколко листа цикория във всяка чиния.
Да ви е сладко !
Това е и по мой вкус салатка, Елена,
ОтговорИзтриванеколоритна, свежа и витаминозна ... много ми допада.
Не знаех тези особености при отглеждането на цикория -
благодаря, поздрави за теб и хубави почивни дни!
Дианка,
ОтговорИзтриваненаистина така се отглежда цикорията.Първата година се засява, а втората година се пресяват растенията на тъмно.От тъмнината се получава и белият цвят на главата цикория.Трудоемък начин за отглеждане е, особено зимата.Затова и това растение е сравнително скъпо.
Поздрави !
Не съм опитвала цикория, не знам защо все я подминавам:)
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванецикорията е много полезна за очите и не само.Даже сега, когато я закупувах видях как едно момче напълни две големи торби с цикория.Явно е наясно с нейните полезни качества.Рядко се намира в търговската мрежа и не бива да я подминаваме.
Поздрави !