КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 7 юни 2016 г.

Постна яхния от бакла / Vegetarian stew of beans /



    Баклата е вкусно бобово растение, както сурова, така и сготвена.Тя може да се добавя в сурово състояние към салати, от листата да се приготвят супи, а шушулките са чудесни за постни яхнии.Когато баклата образува едри зърна те се почистват от шушулките и също могат да се добавят към ястия, супи или яхнии.
   Тази постна яхния правеше навремето моята баба, която беше майстор на всички видове яхнии.Простичко и вкусно селско ястие е, само с бакла, не се добавят други зеленчуци.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
шушулки от бакла / черен боб / - 600 - 700 грама
вода
растителна мазнина
1 - 2 с.л. брашно / оризово, пшенично или по избор /
хималайска сол - на вкус
5 - 6 стръка копър
1 равна с.л. червен пипер
Най - напред почистваме баклата, отрязваме краищата на всяка шушулка.Трябва да действаме бързо т.к. баклата бързо почернява.В случай, че не можем да я почистим бързо опитайте да я потопите във вода , смесена с лимонов сок.След почиставането нарежете шушулките и ги поставете в тенджера, в която сте поставили растителна мазнина, смесена с малко вода / само да покрие дъното /.Леко посолете и задушавайте под капак докато шушулките променят цвета си.Долейте след това хладка вода, шушулките трябва напълно да се покрият с течност.Варете на бавен огън до омекване .Накрая размийте брашното в купичка с малко вода.Налейте на тънка струя при непрекъснато бъркане докато леко сгъстите ястието.Добавете и червеният пипер и ситно нарязаният копър.Оставете така да поври 5 минути.
        Да ви е сладко !






2 коментара:

  1. О, много вкусно, ако намеря бакла ще си направя, приготвяла съм само веднъж - с агнешко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      постната бакла е много вкусна за тези, които я харесват.Лично аз не съм голям почитател на баклата, сурова е по - вкусна за мен.
      Поздрави !

      Изтриване